Pag.9
Pag.9
4.Stabilirea formei intersectiilor
Proiectarea intersectiilor trebuie sa aiba in vedere si sa se incadreze in coordonarea functionala a retelei de drumuri, a planului de constructii , a infrastructurii urbane si locurilor de stationare, tinand cont si de interferente regionale si teluri.
In raport de pozitia ,imprejurimile si functia intersectiei, ca si in baza importantei eficientei, se va hotara daca proiectul intersectiei trebuie sa prevada
– principiul separarii fara reducere de viteza
– principiul separarii cu reducere de viteza
– combinarea ambelor principii
Intersectiile sunt- mai ales pentru strainii de localitate – atuncea mai sigure si prezinta o buna calitate traficului, cand ele sunt recognoscibile ca un tot unitary sau pe segmente (la timp), Ele trebuie sa fie inteligibile, sinoptice si practicabile.
Calitatea desfasurarii traficului in intersectii se orinteaza dupa functionalitatea retelei, dupa situatia spatiului drumului si a multitudinii de exploatarein raport cu bratele de legatura ale intersectiei (legatura cu zona comerciala si mica industries au cu centrul orasului).
Pag.10
Asertiuni necesare pentru rezolvarea de principiu a unei intersectii sunt
-forma generala a intersectiei (la acelas nivel sau suprapus
Fig.4: in forma de trompeta; fig.5: giratoriu
-vitezele dorite pentru strazile ce se intalnesc (Vzul respectiv Ve)
-schitele transversale (vezi pct.3)
In privinta criteriilor de mai sus, s-a pornit studiul de la o forma de intersectie unitara. Pentru evaluarea costurilor s-a ales economical si totusi productivul sens giratoriu mare (vezi fig.5)Un alt avantaj al acestei forme de intersectie este efectul reducerii vitezei, ceea ce duce la o mai mare siguranta a circulatiei.