Pagubitii caselor de schimb, la prima victorie
Despre casele de schimb din Brasov si afisajele lor inselatoare am mai scris si cu alte ocazii. Presa brasoveana publica frecvent articole despre pagubitii a caror vigilenta este inselata de panourile scoase in strada de catre patronii caselor de schimb. Televiziunea a transmis, la randul ei, o serie de materiale avand acelasi subiect. Oficiul pentru Protectia Consumatorului inregistreaza din doua in doua zile o plangere impotriva tertipurilor de care angajatii acestor gherete de schimbat valuta se folosesc pentru a-si pacali clientii neatenti sau naivi. Cu toate acestea, numarul celor usurati de bani dupa o tranzactie incheiata la casa de schimb se incapataneaza sa nu scada.
Ziua de vineri, insa, a consemnat o prima victorie a pagubitilor. Cativa cetateni au pierdut 1.400 de euro la schimbul efectuat la una din casele de pe strada Muresenilor. Dupa ce au incercat inutil sa-l convinga pe angajat sa le returneze banii, oamenii au iesit pe trotuar, inarmati cu cartoane pe care scrisesera un mesaj de avertizare a tuturor celor care ar mai fi dorit sa schimbe bani la agentia cu pricina. Au stat nemiscati acolo de dimineata pana dupa orele pranzului. Nici amenintarile patronului nu i-au convins sa plece. Numerosi cetateni s-au oprit sa citeasca mesajul; cei mai multi si-au adus aminte cum au pierdut, la randul lor, bani in urma unor astfel de schimburi. In cele din urma, exasperat de protestul pagubitilor, patronul i-a chemat inauntru si le-a dat banii inapoi. Nu inainte, insa, de a-i pune sa semneze niste angajamente ca nu vor divulga presei incidentul. Asta nu i-a impiedicat pe fericitii inselati sa povesteasca reporterilor patania lor, incheiata cu bine dupa peripetia unui protest prelungit.
Cu tot finalul victorios, n-ar fi tocmai corect ca incidentul sa devina automat un precedent pentru toate tranzactiile nereusite ce se vor incheia de acum incolo. Orice nemultumit va fi tentat sa urmeze aceeasi cale a protestului si contestarii, sperand sa i se dea dreptate si in cazuri in care, probabil, vina poata sa-i apartina intr-o masura mai mare decat operatorului casei de schimb. Dar patania de vineri ar putea fi un prim pas spre aparitia unor legiferari limpezi si corecte in panotajul si practicile caselor de schimb valutar.
Vifor Rotar