Pâinea prieteniei româno-maghiare, de 15 kilograme!

Pâinea prieteniei româno-maghiare, de 15 kilograme!

0 657
Brutăria Dioszegi din Sfântu Gheorghe, specializată în pâine tradițională, a prezentat joi în concursul Pâinea Anului 2015, din cadrul expoziției GastroPan, care se desfășoară la Târgu Mureș, o pâine a prieteniei româno-maghiare, cu o greutate de 15 kilograme, având pe ea drapelele roșu-galben-albastru și roșu-alb-verde, confecționate din ingrediente comestibile.
Pâinea prieteniei româno-maghiare este făcută din grâu de alac, adică un grâu sălbatic, și a beneficiat de o prezentare specifică zonei, fiind înconjurată de cârnați de casă și flancată de palinka și o sticlă de vin.
‘La specialități la pâine ne-am pregătit cu o pâine care se numește Pâinea prieteniei între români și maghiari și este încercuită cu un gard de cârnaț. Ceea ce înseamnă că dacă noi, cele două nații, pot să dea mâna, atunci o să fie viața ca gardul din cârnaț, iar dacă nu, atunci o să rămânem numai cu semințele. Această pâine înăuntru conține cârnați și este făcută din făină din grâu cultivat acum 7-8000 de ani, grâu alac. Noi am adus făina din Ungaria, grâul nu se mai cultivă decât foarte puțin, este un grâu sălbatic și este asemănător cu grâul Spelta. Acest grâu sălbatic este mult mai sănătos, tot ce este sălbatic se știe că este mai sănătos și pot să spun că se comportă foarte bine și ca aluat. Pâinea are în jur de 15 kilograme, este făcută cu maia de 8 ore și am lucrat în jur de 12-13 ore’, a declarat, pentru AGERPRES, Laszlo Dioszegi, patronul brutăriei.
 
 
Acesta a spus că în fiecare an când participă la expoziția GastroPan se gândește să facă ceva mai deosebit decât alții și așa i-a venit ideea pâinii prieteniei, de mari dimensiuni, însă nu e cea mai mare pâine pe care brutăria sa a făcut-o.
‘Pentru că din păcate, în ultimul timp, numai de rău se vorbește și este timpul să vadă lumea că trebuie să dăm mâna toți, nu numai cele două nații, ci tot globul, ca să nu fie probleme, să nu fie războaie. Steagurile — roșu din boia de ardei, galben este mălai, iar albastrul este mac, albul este făina, iar verde e făină de dovleac. Pâinea este făcută în cuptor de cărămidă, noi avem cel mai mare cuptor de cărămidă, noi deținem și recordul mondial de pâine în cuptor, la București am făcut o pâine de 107 kilograme. Eu am un cuptor imens acasă și acolo am făcut-o, în cuptor de cărămidă, pentru că pâinea adevărată acolo se face’, a spus Laszlo Dioszegi.
În competiția pentru Pâinea Anului 2015 s-a mai aflat și pâinea cu morcov făcută din făină de alac, gândită de multiplul medaliat național și internațional, maestrul brutar Tokes Tibor de la Brutăria Eldi din Bălăușeri, județul Mureș.
‘La concursul de panificație am adus o noutate, am făcut o pâine cu morcov din făină de alac. Făina de alac este din grâul ăla vechi care cândva se cultiva în sălbăticie. Este sănătos, este bun pentru cancer și diabet. Morcovul conține și vitamine. Ideea am văzut-o în Germania, ei fac de ani de zile, și fiind meseriaș vechi umblat în lume asta mare, am văzut. Întotdeauna când mă duc la expoziție mă uit care sunt mișcările și fur, cu ochii. După aceea găsesc eu gusturile’, a declarat Tokes Tibor, fost membru al selecționatei naționalei brutarilor din Ungaria.
Maestrul a spus că la un kilogram de făină se pune 10% morcov, adică în jur de 100 de grame. Morcovul se pune crud și întrucât acesta conține zahăr, pâinea se coace un timp mai îndelungat, la o temperatură mai joasă, la 200 de grade Celsius.
Brutarii din toată țara au fost provocați să gândească cea mai nouă pâine, care nu a mai fost comercializată vreodată, adaptată tendințelor actuale, dar și specificului local, cu care să se înscrie în competiția Pâinea Anului 2015.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.