Palatul Cantacuzino a devenit obiectiv de patrimoniu european

Palatul Cantacuzino a devenit obiectiv de patrimoniu european

0 296

Din aceasta saptamana, Palatul Cantacuzino din Bucuresti a devenit obiectiv de patrimoniu european.


Construit in anii 1901-1903 de catre Gheorghe Grigore Cantacuzino, numit Nababul (fost primar al Capitalei), prim-ministru si sef al Partidului Conservator), palatul s-a realizat dupa proiectele arhitectului Ioan D. Berindei. Dupa moartea Nababului, in 1913, palatul a trecut in posesia fiului sau, Mihail G. Cantacuzino, si a sotiei acestuia, Maria (Maruca). Aceasta se va casatori, in 1937, cu marele muzician George Enescu. Cuplul George si Maruca Enescu a locuit intre 1945-1946 in casa din spatele palatului, destinata initial administratiei cladirii.


In anii ’40, palatul a adapostit sediul Presedintiei Consiliului de Ministri, apoi din 1947 Institutul de Studii Romano-Sovietice. Dupa moartea lui George Enescu, in 1955, sotia sa a lasat prin testament palatul si cladirile anexe muzeului dedicat memoriei compozitorului.


Din 1956, aici functioneaza Muzeul National George Enescu si Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR). Valoarea europeana a acestei cladiri vine din faptul ca aici a trait si creat cel mai mare muzician roman, George Enescu, o personalitate de anvergura europeana.


Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, a anuntat ca in urmatorii doi ani, printr-un program finantat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru refacerea cladirii vor fi investiti peste 6 milioane de euro.


In cadrul evenimentului prilejuit de declararea Palatului Cantacuzino obiectiv de patrimoniu european, violonistul Gabriel Croitoru a ‘probat’ celebra vioara Guarnieri, de care se leaga intreaga cariera concertistica a maestrului George Enescu.


?


Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.