Pana in 4 decembrie, brasovenii pot amenda Planul de Mobilitate
Transport in comun si cu bicicleta, un mediu mai putin poluat si descongestionarea traficului in zonele aglomerate. Sunt cateva din prevederile planului de mobilitate urbana al Brasovului, dezbatut public ieri. Pana in 4 decembrie, brasovenii pot face propuneri care sa fie incluse in plan
Transport in comun si cu bicicleta, un mediu mai putin poluat si descongestionarea traficului in zonele aglomerate. Sunt cateva din prevederile planului de mobilitate urbana al Brasovului, dezbatut public ieri. Pana in 4 decembrie, brasovenii pot face propuneri care sa fie incluse in plan, dupa care va fi expertizat de specialisti si aprobat de Consiliul Local. Proiectele care intregesc planul de mobilitate urbana vor fi puse in practica de anul viitor, cu fonduri europene.
Dupa luni bune in care a cules date din municipiu, Comisia de Elaborare a Planului de Mobilitate Urbana a realizat o strategie menita sa asigure Brasovului un sistem de transport urban durabil. Planul prevede reducerea deplasarii cu masina personala in oras si folosirea predominanta a mijloacelor de transport in comun, cu reducerea timpului de sosire la destinatie.
Liniile care tranziteaza centrul istoric al Brasovului vor fi rarite. Planul include si parcarile subterane din centrul orasului sau folosirea mijloacelor de transport in comun electrice, care sa reduca poluarea. Un astfel de proiect s-ar putea realiza cu fonduri europene, prin Programul Operational Regional. Conducerea RAT a facut deja un studiu de oportunitate, pe care il va prezenta vineri spre aprobare, in sedinta de Consiliu Local.
Participantii la dezbatere au avut mai multe comentarii la planul de mobilitate, legate de pistele pentru biciclete si parcari.
Fara acest plan de mobilitate nu se pot accesa proiecte cu fonduri europene pe domeniul infrastructurii, in noul exercitiu de finantare.
Consilierul local, Adrian Atomei, coordonatorul Comitetului de Elaborare a Planului de Mobilitate, spune ca, de la inceputul anului 2016, orice investitie care va fi facuta la nivelul zonei metropolitanea Polului de Crestere Brasov pe partea de infrastructura va tine cont de acest plan de mobilitate.
Propuneri pentru planul de mobilitate pot fi primite pana pe 4 decembrie. Documentul va fi apoi analizat de experti internationali si aprobat de Consiliul Local. Planul de mobilitate, finantat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, vizeaza imbunatatirea sigurantei si accesului la serviciu si scoala, reducerea poluarii, eficientizarea costurilor pentru transportul de persoane si marfuri si cresterea calitatii mediului urban.
Vifor Rotar