Până și Ceaușescu dădea periodic cu grațierea-n deținuți …numai fostul binom crede...

Până și Ceaușescu dădea periodic cu grațierea-n deținuți …numai fostul binom crede că e lovitura de osândă…

0 329

Acum 10 ani aveam în penitenciare 48.000 de deţinuţi. Acum sunt 27.400,nu 32000… Statisticile spun că la momentul actual avem cel mai mic număr de deţinuţi din ultimii 27 de ani.Avem penitenciare suprapopulate? Unele da, insa mizeria e adevarata cauza… Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la începutul lui 2017, nominalizeaza 7 „lacase” cu mari probleme… Care e deficitul…in plus? Circa 9.500 de locuri. Câţi deţinuţi ar părăsi puşcăriile conform proiectului de Ordonanţă al Guvernului Grindeanu? Circa 2.500. Plus că, spun specialiştii, durează doar 1-1,5 ani până când „efectivele se reîntregesc”.
Aşadar, ordonanţa de urgenţă NU rezolvă decat partial problema aglomerării penitenciarelor, dar rezolvă…in parte problema politicienilor condamnaţi, inculpaţi ori cercetaţi. Din cauza asta o parte din votanţii care au crezut ce spunea astă-toamnă PSD nu mai cred ce spune astăzi PSD.

Pe de altă parte, „din prostie cat casa”, cum zic sindicaliştii din ANP, fostul dezastruos  ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a returnat la finele lui 2016 echivalentul a 30 de milioane de euro, bani necheltuiţi.
În bugetul de anul acesta, suma, din care s-ar putea moderniza 1.100 locuri de detenţie sau amenaja câteva mii de locuri noi în fostele cazărmi militare, nu se mai regăseşte. Ba mai mult, bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor e mai mic decât anul trecut, în plin scandal al ordonanţei privind graţierea.Putem trage de aici concluzia că PSD e preocupat de urgenţă de situaţia din penitenciare şi posibilele sancţiuni financiare date României de CEDO.

Se pare că nici preşedintele Iohannis, acuzat de încetineală (în toate privinţele), nu poate da un răspuns afirmativ chestiunii de mai sus. Iritat de situaţia în sine,nu doar de case, dar (şi) de ţopăielile isterice ale unor clănţăi din politică, „Preshea declanşat procedura pentru organizarea referendumului, mecanism care, odată pornit, nu mai poate fi oprit nici de Parlament, nici de Guvern – şi cu atât mai puţin de vreun partid politic. Referendumul devine valid cu 4.600.761 de voturi valabil exprimate şi va fi câştigat de Iohannis cu (cel puţin) 2.300.381 de voturi favorabile.
Depinde şi de abilitatea cu care e pusă întrebarea. Abilitate la JOHANNIS?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.