Papa Ratzi si Preafe Teo

Papa Ratzi si Preafe Teo

0 301

Inaltele fete bisericesti de alta confesiune decat cea catolica de pe intreg mapamondul crestin mesteca in barba ultima adiere deloc ecumenica venita din partea Bisericii Catolice. Nu le place deloc ce-au citit intr-un document emis recent de Congregatia pentru Doctrina Credintei, organul Vaticanului insarcinat cu controlul credintei catolice. O titulatura pretentioasa si postmoderna pentru mult mai sinistra si medievala Sfanta Inchizitie. Potrivit textului ce a aprins deja dispute in randurile credinciosilor lumii, „Christos a lasat pe pamant o singura Biserica adevarata, iar aceasta este Biserica Catolica”.


Nu stiu cum s-au manifestat protestele ortodoxe, anglicane ori protestante la nivel mondial, dar am vazut la televizor cate ceva din reactia ortodoxa romaneasca la pretentiile de suprematie si unicitate vechi de aproape doua milenii ale Bisericii Catolice. Intr-un studio de televiziune si sub arcadele resedintei Patriarhului Teoctist, capul Bisericii Ortodoxe Romane, caruia un reporter pios ii culegea Preafericitele-i impresii.
La televizor, partida catolica a fost in net dezavantaj. Ca sa ne calauzeasca prin subteranele dogmei catolice si prin dedesubturile polemicului text emis recent de Vatican, in studio fusese trimis un prelat al carui nume imi scapa, la fel cum si domniei sale i-a scapat ocazia de a-si dovedi priceperea si acribia teologale. Asezat alaturi de o jurnalista destul de laica in exprimari, Corina Dragotescu, si dusa pe la biserici doar in scop turistic, cei doi au prestat jalnic in fata celeilalte tabere, printre ai carei trei membri se numara redutabilul polemist teolog Dan Ciachir, o voce competenta, autorizata si deseori vehementa in spatiul discursului ortodox de la noi.


Era si greu, de altfel, de gasit o formulare placuta urechilor ortodoxe sau protestante pentru mostra de prezumtiozitate si pacat al trufiei livrata de Vatican in ultima sa exprimare scrisa. Care nu este defel noua in spiritul sau. Dar poate parea excesiva, agresiva si imbinata de superbie dupa pontificatul smerit si conciliant al fostului Suveran Pontif Ioan Paul al II-lea, al carui dosar de sanctificare se afla pe masa conclavului.


De-a lungul ministeriatului sau, fostul Pontifex Maximus a implinit o magnifica lucrare de reconciliere a Bisericii Catolice cu istoria de samavolnicii savarsite in numele credintei catolice pe mai multe continente. S-a straduit sa adecveze credinta la spiritul vremurilor, un efort delicat si titanic in acelasi timp, botezat aggiornamento. A cerut scuze pentru greselile si abuzurile comise de inaintasii sai. Gesturi neobisnuite pentru setul de atribute ce-au definit de-a lungul istoriei raportarea la lume a papilor.


Gurile rele ar putea spune ca Papa Ioan Paul al II-lea isi permite sa adopte atitudinea umila care i-a adus faima si simpatie atata vreme cat in fruntea Congregatiei pentru Doctrina Credintei unsese un adevarat cerber – cardinalul Ratzinger. Actualul Papa Benedict al XVI-lea. Cel botezat Cardinalul Panzer, Marele Inchizitor, Rotweillerul lui Dumnezeu pentru intransigenta si firea sa neinduplecata de doctrinar al catolicismului.


Cu ultimul document emis de Congregatie, se poate spune ca Sanctitatea Sa Benedict a facut lumii crestine o severa radiografie. Chiar o fotografie, dat fiind ca o alta porecla a sa este Papa Ratzi (un fel de paparazzo cu tiara), atunci cand nu i se spune de-a dreptul Papa Nazi, pentru junetea sa petrecuta, zice-se, in randurile Hitlerjugend.


La nivel personal, relatiile interconfesionale stau, insa, mult mai simplu si mai necucernic. Preafericitul Teoctist, vorbind in interviul pomenit despre contactul cu Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia istoricei vizite a urmasului lui Petru pe Pamant in Romania anului 2000, se referea la Papa cu apelativul „dansul”. Dovada ca cetateanul roman Teodor Arapasu are o acceptie foarte laica si despovarata de cutume despre cetateanul polonez Karol Wojtyla. La fel cum avea si cetateanul american George Bush jr. despre cetateanul german Josef Ratzinger la ultima lor intalnire de la Vatican. Caruia presedintele SUA, cu nonsalanta si ignoranta texane ce i-au dus faima, i se adresa nu demult cu „Domnule Papa”.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.