Parada Junilor brasoveni in Duminica Tomii
Ca in fiecare an, in Duminica Tomii, sarbatoarea Junilor din Scheii Brasovului este o traditie care strange tot mai multi spectatori si participanti, an de an. Mai mult decat o manifestare folclorica, Sarbatoarea Junilor este un spectacol ce imbina elemente de mit, ceremonial si magie.
Unul dintre cele mai asteptate evenimente va avea loc duminica, începand cu ora 11.00.
In dimineata sarbatorii junii coboara calare in cetate, trec pe la vataf, armas mare si armas mic (serje), se indreapta spre Piata Prundului (Unirii) din fata bisericii Sf. Nicolae, unde se inconjoara statuia eroului necunoscut, nu inainte ca preotul paroh sa le sfinteasca steagurile printr-o scurta slujba.
Urmeaza incolonarea grupurilor dupa o ordine bine stabilita si devenita traditionala: mai intai Junii Tineri, urmati de Junii Batrani, Curcani, Dorobanti, Brasovecheni, Rosiori si Albiori.
Coloana este deschisa de fanfara.
Alaiul paraseste locul plin de legenda de la Pietrele lui Solomon, reluandu-si traseul de la urcare. Junii ajunsi in Piata Prundului nu se mai opresc la Poarta Schei, ci patrund in Cetate, fiind primiti cu „portile deschise”, ocolesc Casa Sfatului si se indreapta spre cimitirul bisericii „Sf. Paraschiva”, in Groavei, unde se afla mormantul marelui poet Andrei Muresianu, ale carui oseminte sunt aduse de Pe Tocile in anul 1925. In fata mormantului canta „Hristos a inviat!” si un pasaj din imnul „Desteapta-te Romane”. Intelesul termenului de „june†in Transilvania este cel „tanar fecior neinsuratâ€.
Anul acesta, sarbatoarea junilor beneficiaza de un buget suplimentar finantat de fonduri europene.
„Banii alocati pentru parada junilor provin dintr-un proiect finantat de Uniunea Europeana pentru promovarea turismului. Este vorba despre 127.000 de lei. Concertele din Piata Sfatului sunt finantate de organizatorii evenimentului «Capitala Verde», care coincide cu sarbatoarea orasului”, a explicat Sorin Toarcea.