Paradisul Bio din Baragan
Un ialomitean a reusit sa creeze un veritabil “paradis bio” integrat in Baragan, care l-a uimit pe un specialist olandez venit in vizita.
Petrica Munteanu comercializeaza pepeni biologici in Piata Norilor din Bucuresti.
“Agricultura ecologica ramane un vis frumos, o pasiune, ne place sa lucram curat. Dar sprijinul statului a insemnat pana acum doar promisiuni nerespectate, iar in Romania nu exista inca piata pentru produsele noastre. Oamenii nu sunt informati, nu au cultura. Incercam zilele trecute sa imbii cu un pepene o batranica. Stiti ce mi-a zis: «Maica, io am mancat fructe si legume cu chimicale toata viata, n-are rost sa ma mai apuc acum sa mananc d-astea curate. Sa manance copiii astia». Eu unul am noroc ca am si alte venituri si pot sa imi intretin pasiunea, dar multi au trebuit sa renunte”, povesteste Petrica Munteanu.
Munteanu s-a apucat de agricultura dupa vreo 18 ani lucrati intr-un institut de cercetare proiectare si alti citiva la Electromagnetica Bucuresti.
A inceput sa studieze, a trecut prin perioada de conversie, a respectat toti pasii necesari, iar in 2003 a fost certificat.
Si a ajuns sa detina acum un veritabil “paradis bio” intins pe 40 de hectare si impartit in patru parcele. Pe trei dintre ele cultiva cereale biologice, iar a patra este alocata legumiculturii, livezii si animalelor. Aceasta din urma ii este si cea mai draga, pentru ca in ea a investit cel mai mult: a tras utilitati, a construit o casuta pentru paznici si a transformat-o intr-o “citadela verde”.
Pe restul de noua hectare se intind culturile bio si pasc animalele. “Am o livada de 1,5 hectare plantata in 2004 cu meri, caisi, pruni, visini, ciresi, peri, gutui si piersici, care o sa inceapa sa dea roade la anul. Apoi sint culturile care se rotesc: mazare pentru pastaie, cartofi timpurii, ceapa, tomate, varza, dovlecei, pepeni. Tehnica ecologica presupune o buna rotatie a culturilor, pentru ca in rest nu ai foarte multe mijloace de a le proteja de diversii agenti.” Animalele le-a cumparat in 2006, pentru ca dorea sa isi produca singur ingrasamintul si le hraneste cu porumb ecologic, de asemenea din productie proprie.
Chiar mai dificile decit lucrarile in sine sunt insa incercarile de a convinge cumparatorii de avantajele produselor sale bio. Unii stramba din nas la vederea pretului, chiar daca este doar cu putin mai mare decat al produselor conventionale (pepenii, spre exemplu, ii vinde cu 1,2 lei in conditiile in care cei conventionali se vindeau in aceeasi piata cu 1 leu), altii se uita nedumeriti si chiar suspiciosi la eticheta.