Parchetul vs manifestarile de la Miercurea Ciuc

Parchetul vs manifestarile de la Miercurea Ciuc

0 239

Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures solicita Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa se autosesizeze in cazul manifestarilor organizate la Miercurea Ciuc, cerand totodata CSAT o analiza, urmata de masuri.
Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) protesteaza „vehement” fata de organizarea si avizarea de catre autoritatile romane a manifestarilor de sambata de la Miercurea Ciuc, sustinand ca prin acestea „se face apologia ocuparii teritoriului national romanesc, a unei armate fasciste vinovate de masacre in masa, precum si a principalului aliat al dictatorilor Hitler si Musolini”, conform unui comunicat transmis, marti, de FCRCHM, citat de Mediafax.
Potrivit FCRCHM, manifestarile de la Miercurea Ciuc ar intra sub incidenta O.G. 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.
Forumul condamna avizarea de catre autoritatile publice ale statului din judetul Harghita a acestor „manifestari ilegale organizate de structuri de inspiratie fascista”, precum si participarea activa a primarului municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, care, potrivit sursei citate, nu doar ca a aprobat manifestarea, dar a si tinut un discurs public.
„Dat fiind caracterul public si flagrant al faptelor, solicitam Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa se autosesizeze pentru savarsirea infractiunilor prevazute si sanctionate de art. 3 si art. 5 din OUG 31/2002”, se arata in comunicat.
De asemenea, conducerea FCRCHM arata ca a atras de nenumarate ori atentia autoritatilor publice asupra intensificarii actiunilor cu caracter „iredentist si nationalist – revizionist, care vizeaza negarea caracterului national – unitar al statului roman, pregatirea conditiilor pentru diminuarea suveranitatii acestuia in judetele Covasna, Harghita si Mures, subminarea activitatii si autoritatii unor institutii legale ale statului in aceste judete, discreditarea tarii noastre in relatiile cu institutiile euroatlantice, discriminarea pe criterii etnice si sustinerea unor initiative separatiste care aduc atingere integritatii teritoriale a Romaniei”.
In contextul „intestificarii cantitative si revendicative a actiunilor antiromanesti, precum si a conturarii unor organizatii de extrema dreapta maghiare tot mai agresive”, Forumul solicita Consiliului Suprem de Aparare a Tarii includerea pe ordinea de zi a unei analize, urmata de masuri, „in vederea opririi acestui fenomen cu implicatii majore asupra ordinii publice si a ordinii si sigurantei nationale”, se mai arata in comunicat.

Manifestare in afara timpului
Va reamintim ca circa 200 de persoane au participat, sambata, la manifestarea organizata la Miercurea Ciuc de „Miscarea Tinerilor din 64 de Comitate”, pentru a marca implinirea a 70 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena si intrarea lui Horthy Miklos in oras, actiunea starnind controverse in randul politicienilor locali.
La manifestare a participat si primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, care a tinut un scurt discurs, prezentand importanta evenimentului din urma cu 70 de ani.
Manifestarea menita sa marcheze implinirea a 70 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena si de la intrarea trupelor fascisto-horthyste conduse de Horthy Miklos in Miercurea Ciuc, la 11 zile dupa semnarea Dictatului de la Viena (30 august 1940), a fost organizata, la Miercurea Ciuc, de organizatia maghiara „Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” (HVIM).
Manifestarea a fost autorizata de Primarie, Politie si Jandarmerie si a starnit controverse in randul politicienilor locali.
In 30 august 1940, la Viena a fost luata decizia asupra soartei Transilvaniei prin intermediul ministrilor de externe ai Germaniei si Italiei. Potrivit Dictatului de la Viena, partea nordica a teritoriului revenea Ungariei, iar cea de sud ramanea Romaniei. O luna mai tarziu, trupele ungare au intrat in Ardealul de Nord.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.