Parcul Retezat ar putea deveni una dintre MINUNILE LUMII
Campania „New 7 Wonders” (Noi 7 Minuni) a inclus, anul acesta, unul dintre cele mai importante „vestigii” naturale din tara noastra: Parcul Retezat. Se pare ca acesta nu este singurul loc din tara noastra nominalizat pentru acest concurs.
Campania a fost lansata inca de anul trecut, timp in care au fost alese 430 de „minuni ale lumii” din peste 220 de tari.
Din Romania, alaturi de Parcul National Retezat au mai fost nominalizate Delta Dunarii si Ghetarul Scarisoara. Ca un fel de avanpremiera, in vara, Masivul Retezat a fost printre cele sapte finaliste ale campaniei desfasurate de EVZ, „Cele sapte minuni naturale ale Romaniei“. Cei mai multi cititori au votat Retezatul in principal datorita lacurilor sale glaciare.
Anul acesta, Retezatul a ajuns printre cele 261 de nominalizari pentru titlul de noua minune naturala a lumii. „Ne bucuram nespus ca am ajuns pana aici. Retezatul este unic in Europa si in lume, in primul rand prin faptul ca este vorba de o arie naturala nealterata, inca foarte bine conservata. Acum incepem formalitatile pentru stabilirea comitetului national de sustinere a Retezatului, lucru cerut de organizatorii campaniei. Speram sa ne calificam in semifinala celor 77, dar pentru asta avem nevoie si de voturile romanilor“, spune Florina Crisan, purtator de cuvant al Administratiei Parcului Natural Retezat.
„Este inca salbatic, cat se poate de natural. Acest lucru-l face sa fie vizitat in fiecare an de mii de turisti straini, in special din Cehia, Ungaria sau Germania. Ei nu mai au ce avem noi aici“, spune Avel Ritisan, unul dintre cei mai experimentati alpinisti ai Romaniei.
Cea de-a doua etapa a campaniei se deruleaza pana pe 7 iulie 2009. In aceasta faza, vor fi alese, pe baza votului exprimat pe site-ul organizatorilor, primele 77 de posibile minuni naturale. In urmatoarea etapa, o comisie speciala condusa de fostul director general al UNESCO, Frederico Mayor, va alege cele 22 de finaliste, ale caror nume va fi cunoscut pe 21 iulie.
„Sloganul nostru este «Daca vrem sa salvam ceva, mai intai trebuie sa-l apreciem cu adevarat». O mai buna constientizare inseamna ca aceste comori naturale pot fi mai bine conservate pentru generatiile viitoare“, se arata intr-un comunicat al Fundatiei „New 7 Wonders“.