Parcuri industriale – de vanzare la Brasov
Parcurile industriale, Metrom si Carfil, sunt de vanzare. Mai mult decat atat, se pare ca la promotia de toamna din acest an, afaceristii interesati de o astfel de investitie se vor alege si cu un pret bun la licitatiile care se pregatesc.
Astfel, la Metrom se vor vinde 74.680 de actiuni, iar valoarea unei actiuni a fost evaluata la suma de 260 de lei, in timp ce la Carfil se vor scoate la vanzare 86.202 de actiuni, valoarea uneia fiind de 135 de lei.
Consiliul Judetean ar putea obtine din aceasta afacere peste 31 de milioane de lei, insa, tinand cont de criza economica care a afectat toate domeniile, presedintele CJ Brasov Aristotel Cancescu s-a gandit si la o solutie de compromis, ca totusi, sa nu iasa in pierdere. Daca actiunile nu se vor vinde la pretul stabilit, acestea se vor instraina la cel mai bun pret oferit de catre potentialii cumparatori, ceea ce reprezinta o oportunitate pentru oamenii de afaceri. „In ultimii ani, n-am prea castigat de pe urma acestor parcuri industriale. Le-am preluat la vremea respectiva, acum sapte ani, mai mult pentru a salva niste locuri de munca. Am cheltuit destul de mult pentru a le face functionale. Acest tip de parc nu este fiabil, nu indeplineste cerintele unui parc industrial modern. Singura solutie pentru noi ca sa castigam, este sa vindem majoritatea actiunilor, fiindca banii dati de Guvern nu sunt suficienti pentru a ne continua alte proiecte de investitii”, a explicat presedintele CJ, citat de cotidianul Adevarul.
Directorul general al SC Metrom Industrial Parc SA, Adrian Atomei, arata intr-un raport privind oportunitatea privatizarii ca „noul actionar al societatii-administrator ar trebui sa aiba in vedere si respectarea contractelor aflate in derulare“, lucru care, in cazul unei vinzari ar putea crea dificultati. „La Metrom Industrial Parc, unul dintre contracte, semnat in 2004, are o perioada de 49 de ani, ceea ce poate constitui un dezavantaj pentru vinzarea parcului, pentru ca ar ingreuna aplicarea unor solutii pentru dezvoltarea anumitor zone. Este posibila, de asemenea, si fuzionarea cu alte societati sau chiar divizarea ei, in conditiile legii“, arata Atomei, in raportul sau.