Parlamentarii chemati pentru Buget
Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului se vor reuni in sedinta azi (marti n.r.) incepand cu ora 11,00, pentru a stabili calendarul dezbaterii proiectelor Bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat pe 2010.
Pe agenda discutiilor se afla, intre altele, repartizarea pe comisii a proiectului de buget, termenele de depunere a amendamentelor, termenele in care proiectul va fi dezbatut in comisiile de specialitate si in plenul Parlamentului.
Proiectul bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale de stat pentru anul 2010 au fost depuse pe 24 decembrie la Parlament.
„Am reusit sa adoptam doua documente extrem de importante pentru ceea ce inseamna viata romanilor in anul 2010. (…) La constructia bugetului pornim de la indicatorii macroeconomici negociati cu organismele internationale, cota unica a fost mentinuta la 16%, TVA la 19%, inflatia este prognozata la 3,7%, iar cresterea economica avuta in vedere este de 1,3% din PIB”, a anuntat, la Palatul Victoria, premierul Emil Boc, dupa sedinta de Guvern de miercurea trecuta.
El a precizat ca pentru 2010 Guvernul isi propune sa asigure conditiile pentru relansarea economiei nationale, accentul urmand a fi pus pe mediul de afaceri.
„Ne propunem pentru 2010 sa asiguram o relansare a economiei nationale pentru a pregati consolidarea cresterii economice din anii urmatori. In consecinta, in 2010 accentul il vom pune pe sustinerea mediului de afaceri, astfel incat sa putem proteja si crea noi locuri de munca. Suntem convinsi ca fara sustinere eficienta a ceea ce inseamna mediu de afaceri, investitii publice masive, nu vom putea avea locuri de munca, iar, daca nu vom avea locuri de munca, nu vom avea resurse financiare necesare pentru plata salariilor, pensiilor si alocatiilor sociale ale statului”, a explicat premierul.
Potrivit lui Emil Boc, daca proiectul de buget va fi aprobat de Parlament in forma in care Executivul o propune, vor exista resurse financiare asigurate in 2010 pentru tot ce inseamna obligatii sociale si „pentru a putea diminua numarul de someri si a avea mai multe locuri de munca, in acelasi timp asigurand mediului de afaceri conditii prielnice pentru manifestare si pentru dezvoltarea investitiilor”.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, la randul sau, ca bugetul general consolidat va permite stabilitatea economica necesara Romaniei pentru a se putea finanta in 2010.
La randul sau, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihail Seitan, a sustinut ca rata somajului nu va depasi, in 2010, 7,3%, echivalent cu un numar de 645.000 persoane, iar punctul de pensie va ramane la nivelul din 2009, respectiv 732,8 lei. Pensia medie va creste cu 2,2% in cursul anului viitor.
Potrivit proiectului legii asigurarilor sociale de stat, Executivul are in plan alocarea unui buget, pentru anul viitor, de 41,060 miliarde de lei.
Pe 17 decembrie, presedintele Traian Basescu a trimis o scrisoare conducerilor Camerei Deputatilor si Senatului in care precizeaza ca, pentru a putea redeschide finantarea externa a Romaniei, este necesar ca institutiile statului sa se incadreze intr-un calendar de lucru pana la mijlocul lunii februarie 2010.
Sursa: AGERPRES