Parlamentul European recomanda difuzarea meciurilor de fotbal pe internet
Dar tot atat de limpede este ca fotbalul reprezinta, de departe, cel mai iubit sport la nivel mondial. In Franta de pilda, 9 din cele mai vizionate 10 emisiuni, pe toate canalele, sunt meciuri de fotbal.
Aceasta dragoste pentru sportul cu balonul rotund a pornit la vale bulgarele. Telespectatorii vor fotbal? Atunci televiziunile fac totul sa le dea fotbal. Lupta mare este pe exclusivitatea transmisiunilor in direct, ceea ce sporeste audienta unui post si implicit veniturile. Numai ca pentru aceasta exclusivitate, posturile de televiziune platesc sume exorbitante (de unde si o parte din puterea financiara a cluburilor).
Pana aici nimic nou sub soare, doar ca, se ignora adesea faptul ca televiziunile iau acesti bani tot de la cetateni. UEFA, de exemplu, a anuntat ca drepturile de difuzare a meciurilor Ligii Campionilor intre 2006-2009 ii vor aduce un castig de 647 de milioane de euro in fiecare sezon. Dar, pentru a-si recupera banii, cei care cumpara drepturile difuzeaza din ce in ce mai mult pe canale cu plata si, in final, telespectatorul este cel care plateste, se arata intr-un studiu realizat de ?Parlamentul European.
Mai mult decat atat, la nivel european, dreptul de difuzare este tot mai des castigat de posturi codate si preplatite, care majoreaza tarifele de acces pentru a putea face fata presiunii. ??Parlamentarii ?europeni considera acest joc “periculos”, intrucat ingradeste accesul unor categorii largi la transmisiunile sportive.
O solutie de larga raspandire a meciurilor de fotbal ar fi internetul si telefoanele mobile. Deja internetul a intrat puternic in transmisiunile sportive si pare a fi o solutie agreata de oficialii europeni. Dar… si aici este o problema. Site-uri pirat din
Totusi acest mijloc modern de informare, alaturi de telefonia mobila sunt luate serios in calcul de PE. Raportul redactat de deputatul belgian Ivo Belet (PPE-DE) arata ca actualele practici, de vanzare separata (de catre un club) sau colectiva ?(de catre o asociatie) a meciurilor, contrare principiului solidaritatii si risca sa distruga complet echilibrul competitional in fotbal.
Deputatul sugereaza Comisiei sa incorporeze in evaluarea deciziilor asupra drepturilor media impactul economic al noilor suporturi media (video pe internet si telefonul mobil).