Parlamentul isi mai face o camera de prospectiuni

Parlamentul isi mai face o camera de prospectiuni

0 235
In 2011, poporul a cerut, prin referendum, 300 de parlamentari si parlament unicameral. Ca e mai bine sau nu, conteaza mai putin; ceea ce importa este ca, daca acceptam referendumul ca un instrument de sondare si validare a vointei nationale, electorat s-a exprimat in acest fel. Alegerile din 2012 au probat masura in care politicul poate sa sfideze un deziderat national: de la cei 300 de alesi, Parlamentul a ramas greu cu 560 de demnitari, o cifra inspaimantatoare, mai ales in conditiile in care populatia – pe care nu stie nimeni s-o numere competent – este cu siguranta mai mica decat cea care ar justificat pana si 300 de deputati si senatori. Speranta ramanea revizuirea Constitutiei, prin care sa se consfinteasca satisfacerea vointei populare. Ce face, insa, comisia insarcinata cu revizuirea actului fundamental? Nu indreapta grosolania electorala prin care platim un numar aproape dublu de alesi – care au lucrat doar o luna de la inceputul anului – si continua sa ignore doleanta populara, pe care pretinde ca o exprima si chiar se calca – la propriu – pe picioare sa o reprezinte in matahaloasa fosta Casa a Poporului.  Aruncand la cos reducerea numarului de parlamentari, comisia vrea in schimb sa cucereasca teritorii unde nu are atributii.  In zona judecatoreasca, de exemplu, creditata a fi una dintre cele trei puteri independente. Probabil ca demnitarii au remarcat ca procurorii si, eventual, judecatorii, nu erau oricum independenti si au lasat sa se vada si sforile care ii manevrau si care duceau, pare-se, direct la Cotroceni. Si-ai zis, pesemne, ca pot pune si ei bocancul pe gatul magistratilor, daca tot sunt jos distinsii slujbasi din justitie. Alesii neamului vor ca Parlamentul sa oblige procurorii si judecatorii sa se prezinte la audieri, ori ce cate ori demnitarilor li se nazari sa-i interogheze pe diverse teme. Sa-i audieze, atat, spune suav Tudor Chiuariu, intitiatorul prevederii.
Asta seamana izbitor de mult cu pretentia exploatatorilor de gaze de sist. Dupa ce au simtit opozitia publica la intentiile lor de exploatare, incearca sa-si edulcoreze planurile nocive si sa pretinda ca nu vor decat sa prospecteze zacamintele. Sa le prospecteze, atat, ar spune suav sondorul Chiuariu daca ar lucra in industria exploatarilor.
Audierile justitiei la Parlament si sapaturile dupa pungi cu gaz sunt la fel de poluante pentru mediul romanesc. Asa ca Legislativul nu da semne c-ar vrea sa-si reduca una din camere. Dimpotriva. Vrea chiar sa-si infiinteze Camera de Prospectiuni inainte de a exploata politic diverse momente din viata zbuciumata a patriei.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.