Parlamentul joaca Hamlet, Basescu Oedip
Sfantul Valentin are maine una din cele mai grele misiuni de impaciuire din intreaga lui cariera, inceputa acum saptesprezece secole. Patronul indragostitilor va incerca, de la orele 17 fix, sa carpeasca iubirea imposibila dintre presedinte si parlamentarii neamului. Adica dintre „nemernicul” care „minte cu nerusinare” si adunatura de „lichele” care promoveaza doar „legi pentru infractori”.
Cu toata nepotrivirea de caracter si degradarea iremediabila a relatiilor de convietuire, seful statului si alesii si-au dat totusi intalnire, in mod ironic, chiar de ziua amorezilor. Nici n-aveau prea multe optiuni: sa se fi intalnit astazi, 13 februarie, cum fusese programat initial, parca era prea de rau augur. In plus, harjoneala amoroasa dintre marinar si legiuitori cadea al dracului de nepotrivit chiar inainte de dezbaterea motiunii simple impotriva ministrului Justitiei, Monica Macovei. Sefii celor doua Camere, vrajmasi basescieni declarati, s-au temut ca discursul Cotrocenilor ar putea influenta demersul de debarcare a ministresei, vinovata de a le fi deschis procurorilor calea legislativa de a-si vari nasul, dar mai ales ochiul, in corespondenta justitiabililor. Dar de-a dreptul abhorata pentru nesimtirea de a promova cu incapatanare proiectul Agentiei Nationale de Integritate, care ar deschide cuferele alesilor la final de mandat, pentru ca Fiscul sa-si poata vari nasul, dar mai ales grila de impozitare, in declaratiile de averi ale demnitarilor. In fine, mai cavaleresc mai heterosexual si mai in spiritul sarbatorii amoroase ar fi fost ca Legislativul s-o reprogrameze pe doamna de Ziua Indragostitilor si sa-l mentina marti pe presedinte.
Necazul e ca, maine, Valentin nu va pute recurge la celebrele sale ravase in forma de inimioara pentru a reconcilia partile si a le face sa-si jure din nou fidelitate. Tocmai excesul de biletele a deteriorat relatia dintre protagonistii acestei drame amoroase. Daca-si scriau mai putin, poate ca legatura lor mai dura si astazi, iar norii suspendarii presedintelui, ai dizolvarii Parlamentului si ai anticipatelor nu pluteau acum la orizont.
Transmiterea partidei din Dealul Mitropoliei va eclipsa meciurile echipelor Dinamo si Steaua, ai caror suporteri vor crapa de invidie vazand cata concurenta le pot face ultrasii astia imbracati in costume si aparenta de cetateni normali.
Aparentele sunt, de altfel, miza reprezentatiei de maine. Balcoanele se vor umple iar cu patapievici, daca nu cumva Vadim va ordona turmei de peremisti sa ocupe din vreme lojile, stalurile, eventual garile. Desi sumedenie de comentatori cu pretentii i-au botezat „Juliete” pe intelectualii probasesti de la catul intai al Salii Parlamentului, in sala se consuma o tragedie greaca, iar nu o drama de-a batranului Will.
Regizorii antici ar fi invidiosi pe recuzita spectacolului de maine, din care se fac simtite in avans cateva gaselnite. Mirosul, de pilda. Va amintiti, desigur, ca in tragediile lui Sofocle o duhoare se intindea ca un cancer peste cetatea vinovata de comiterea vreunei fapte josnice, pedepsindu-i astfel grozavia. Pestilenta inceta in clipa cand vinovatul platea cu viata pentru marsavia sa. Vadim Tudor – dar si altii, pe care nu-i putem banui ca legifereaza sub sedative – se plange de doua zile de mirosul de „sobolan mort” ce razbate din Senat.
?Daca nici dupa ce-l vor rapune pe Basescu, vinovat de a fi violat Constitutia, damful greu nu dispare, inseamna ca ceva e cu adevarat putred in Danemarca asta incropita pe Dambovita, iar Hamlet e mai actual, totusi, decat Oedip. Nici nu stii cine-i mai vinovat: Traian Basescu, pentru prostul gust de a fi lasat-o pe Elena Udrea sa pozeze in Mica sirena sau adunatura de hamleti patetici ce dedica mafiotilor legi si se-ntreaba apoi, in usa dulapurilor personale pline cu schelete, dac-o fi sau n-o fi moral?
Asta-i intrebarea.
Raspunsul maine, la orele 17, imediat dupa criza de spume a lui Vadim si evacuarea de urgenta a lui Liiceanu, cazut accidental de la balcon.
Vifor Rotar