Pasagerii vor fi despagubiti dupa anularea curselor aeriene

Pasagerii vor fi despagubiti dupa anularea curselor aeriene

0 263

Numarul celor care folosesc drept mijloc de transport in comun avionul s-a inmultit indeosebi in aceasta perioada a sarbatorilor de iarna pe care multi romani au decis sa si le petreaca peste hotare.
Si cum traficul s-a intetit, problemele nu au intarziat sa apara: de la bagaje pierdute pana la zboruri anulate.
Ceea ce putin pasageri cunosc este faptul ca acestia pot primi despagubiri dupa anularea curselor aeriene. Acest lucru a fost stabilit de justitia europeana in data de 22 decembrie 2008.
Justitia europeana a hotarat luni ca orice anulare a unui zbor de catre o companie aeriana necesita acordarea de despagubiri pasagerilor, cu exceptia „unor circumstante extraordinare”, relateaza AFP.
Acest fapt se datoreaza unui caz mai special care a terminat schimbarea legislatiei in domeniu.
Un litigiu intre compania aeriana Alitalia si o pasagera, pentru suma de 260 de euro, este la originea deciziei Curtii Europene de Justitie.
Pasagera, Wallentin-Hermann, rezervase pentru ea, pentru sotul ei si pentru fiica lor, trei locuri pentru un zbor Alitalia cu plecare din Viena la 28 iunie 2005, la ora 06.45, cu destinatia Brindisi (Italia), cu escala la Roma.
Dar cu cinci minute inainte de imbarcare pasagerii au fost informati ca zborul a fost anulat. Au fost transferati la alt zbor, al companiei Austrian Airlines, cu destinatia Roma, unde au ajuns la 20 de minute dupa plecarea legaturii spre Brindisi.
Familia Wallentin-Hermann a ajuns la destinatie in aceeasi zi la ora 14.15, in loc de 10.35.
Wallentin-Hermann a cerut despagubiri in valoare de 250 de euro, plus zece euro pentru convorbiri telefonice.
Alitalia a refuzat, invocand „circumstante extraordinare”, mai precis o defectiune la motorul aeronavei.
„Problemele tehnice care apar la intretinerea aeronavelor nu reprezinta circumstante extraordinare”, stabileste Curtea Europeana de Justitie (CEJ).
„Faptul ca o companie a respectat regulile minime de intretinere a avionului nu este suficient pentru a-l scuti de obligatia achitarii despagubirilor”, conchide instanta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.