PASARI, monumente ale naturii, IMPUSCATE in Delta Dunarii

PASARI, monumente ale naturii, IMPUSCATE in Delta Dunarii

0 423

Delta Dunarii este un loc unic in Europa pentru frumusetile si speciile rare de plante si animale pe care le gazduieste. Aceasta fraza suna deja a cliseu, dar se pare ca sunt oameni in tara asta care nu stiau sau pe care nu-i intereseaza acest aspect.
Zilele acestea s-a intamplat un lucru ingrozitor in acest mic rai pe care natura l-a creat pe meleagurile romanesti. Au fost descoperite cateva specii de plante moarte. Cauza? Fusesera IMPUSCATE.
Ornitologii din Delta au sesizat autoritatile dupa ce au gasit mai multe pasari protejate impuscate in Delta de vanatori necunoscuti.
Societatea Ornitologica Romana a precizat ca in perioada 2-9 ianuarie 2009 au fost gasite in Delta Dunarii, zona Uzlina, de catre membri ai unor asociatii de gen, mai multe pasari moarte sau ranite.
Ornitologii sustin ca au fost observati doi pelicani creti (Pelecanus crispus) morti si doi raniti, unul dintre ei fiind preluat de catre Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), doi cormorani mici (Phalacrocorax pygmaeus) si o lebada (Cygnus sp.) moarta si una ranita, de asemenea preluata de ARBDD.
“Toate aceste pasari sunt exemplare apartinand unor specii strict protejate, la care vanatoarea este interzisa, conform legislatiei in vigoare.
In acelasi timp, usurinta cu care aceste pasari pot fi identificate si numarul mare de exemplare impuscate si ranite exclud presupunerea impuscarii lor accidentale”, transmite Societatea Ornitologica Romana.
Este cunoscut faptul ca absolut toate cele trei specii de pasari descoperite sunt protejate strict, in conformitate cu legile romanesti si internationale, fiind considerate „monumente ale naturii”.
“Este inadmisibil ca aceste pasari sa poata fi ucise fara mila tocmai intr-o zona al carui statut special de protectie a fost instituit datorita lor, Delta Dunarii fiind declarata Rezervatie a Biosferei, sit Ramsar (Zona Umeda de Importanta Internationala, mai ales ca habitat al pasarilor de apa) si sit Natura 2000 (Arie de Protectie Speciala Avifaunistica)”, sustine Societatea Ornitologica Romana intr-un comunicat de presa.
Societatea Ornitologica Romana a sesizat Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului Tulcea, Ministerul Mediului si AJVPS Tulcea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.