Pastele Blajinilor – sarbatorit in Bucovina, in a patra saptamana dupa Paste...

Pastele Blajinilor – sarbatorit in Bucovina, in a patra saptamana dupa Paste (I)

0 359

In a patra saptamana dupa Paste, in Botosani, ca si in satele de pe langa Suceava, „Pastele Blajinilor”. Se dau oua rosii de-a dura pe iarba la copii, pentru blajini. Cine vrea sa serbeze Pastele Blajinilor merge la camp si mananca pasca si oua pe iarba verde.
In Bucovina de Sus, blajinii se numesc rohmani, iar Pastele lor se tine miercuri, in a patra saptamana dupa Pasti, in aceeasi zi in care in Moldova se tin Rusaliele, de vant. Pastele Rohmanilor se tin pentru ca si ei au tinut Pastele noastre. Ei, cand vad gaoacele de la noi, zic: „Iata, amu au fost Pastele lacomilor!” Ei sunt cei mai buni oameni, sunt sfinti.
In mito-folclorul romanesc, Blajinii se numara printre cele mai curate fiinte, ducand o viata casta, aproape monahala.
Sunt un soi de ingeri, luand parte la facerea lumii, si sustinand stalpii de sprijin ai Pamantului. Li se mai spune si Rohmani, Rogmani, Urici sau Oameni Rosii. Ei traiesc dincolo de lumea vazuta, pe Celalalt Taram, pe unde se varsa Apa Sambetei, in delta ei, pe Ostroavele Albe. Se spune ca, dupa Judecata de Apoi, ei vor reveni pe pamant, pe care il vor face ca un colt de Rai.
Se mai spune ca Apa Sambetei ocoleste de trei ori pamantul, ca un sarpe facut de trei ori colac. Iar apoi intra in pamant si merge pana in iad si duce acolo sufletele celor rai. Asa e scris, ca sufletele pacatosilor sa se adune pe fata apelor, iar apele sa le duca spre Apa Sambetei. si de aceea e bine sa faci cruce si sa sufli peste apa din rauri, cand te scalzi, si sa sufli peste apa din donita si sa versi putin din ea, pana nu bei, ca sa fuga si sa se scurga sufletele pacatosilor, care s-au adunat pe fata apei.
Femeile si fetele lor sunt asa de frumoase incat, prin Bucovina , se spune despre o pamanteanca mai chipesa ca ‘este frumoasa ca o Rohmanita’.
Blajinii, respectiv Rohmanii, nu locuiesc in case ca noi, pentru ca ei nu au case, ci traiesc la umbra pomilor, umbla goi si se hranesc cu poame. Dupa moarte, merg de-a dreptul in Rai, unde petrec apoi laolalta cu ingerii si sfintii.
Prin unele sate din Bucovina se spune ca ‘Rohmanii sunt jumatatea de sus om, iar jumatatea de jos peste si traiesc intr-un parau; femeile si fetele lor canta foarte frumos, incat rasuna vaile de cantecele lor melodioase’.
Dupa ospat, Blajinii si Blajinele se dragostesc, ramanand impreuna intre 6 si 30 de zile. Apoi, pana la Pastele urmator postesc si duc o viata casta.
De altfel, barbatii si femeile de acolo traiesc separat si se intalnesc o data pe an, la Pastele lor, cand se pot casatori. Copiii sunt crescuti de mame pana ce merg in picioare, dupa care baietii sunt crescuti de barbati, iar fetele de femei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.