Pastele Catolic – obiceiuri

Pastele Catolic – obiceiuri

0 267

Duminica aceasta, crestinii catolici din toata lumea sarbatoresc Sfintele Sarbatori de Pasti. Dupa cum se stie, acest eveniment nu coincide cu cel ortodox, iar explicatia este simpla.
Desi in anul 1923, la un congres tinut in Constantinopol, majoritatea bisericilor ortodoxe au hotarat sa renunte la calendarul Iulian si sa adopte calendarul Gregorian (sau calendarul Iulian modificat), totusi data Pastilor se calculeaza inca pe baza calendarului Iulian, in care echinoctiul de primavara are loc cu 13 zile mai tarziu.
In acelasi timp, nu se poate afirma ca formula de calcul apuseana este mai corecta, intrucat aceasta nu ia in considerare metoda initiala de calcul a Pastelui Evreiesc si nici echinoctiul si fazele lunii corespunzatoare locatiei geografice a Ierusalimului.
Unii preoti sustin ca Pastel ar trebui sarbatorit in prima duminica de dupa echinoctiul de primavera, iar aceasta data difera pentru ca luna plina, asa cum spune Sinodul I din anul 325 d.H., cand s-a hotarat data sarbatoririi Sfintelor Pasti, difera de la un an la altul.
In consecinta, credinciosii catolici sarbatoresc maine Invierea Domnului.
Traditia Bisericii Catolice spune ca este bine ca toti credinciosii sa fie prezenti la liturghia din sfinta zi de Paste. Ei canta, pun intrebari preotului, care citeste pasaje din Biblie, iar, la sfarsit, se impartasesc cu ostie, un fel de paine din aluat nedospit, simbolizand trupul Domnului Isus Cristos.
In ziua Invierii, preotii catedralelor catolice slujesc de dimineata pana seara, pentru ca toti crestinii sa poata participa la sfinta liturghie. Obiceiurile pascale ale Bisericii Catolice sunt asemanatoare cu cele respectate de crestinii ortodocsi.
Traditia spune ca pe masa fiecarui credincios catolic trebuie sa fie oua rosii, cozonaci proaspeti si preparate din carne de miel. Cei care doresc pot inchina si un pahar cu vin rosu.
Peste 2,5 milioane de crestini romano-catolici si protestanti din toata tara vor celebra maine aceasta sarbatoare.

Sanziana Motoroiu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.