Pastele in Ardeal (III) – Deniile

Pastele in Ardeal (III) – Deniile

0 288

Unele dintre cele mai profunde, frumoase si inaltatoare slujbe crestine sunt Deniile. Ele se tin in Postul Mare al Pastilor. Mai frecventate de lume sunt Deniile din Saptamana Mare, care atrag o multime de credinciosi. Pana la inceperea Deniilor, in saptamana a cincea din Postul Pastilor, satele trebuie curatate si primenite, incepand cu casele si ograzile. Toata lumea foieste, aeriseste si scutura. Dar cei mai bucurosi sunt copiii. Dupa ce varuiesc pomii din livezi si gradini, se imbraca in haine de sarbatoare si se duc la biserica. Magia Deniilor ii tulbura si ii farmeca. La fel ca pe mamele, bunicile si surorile lor, care in Saptamana cea Mare intra in biserica cu capul acoperit de-o naframa neagra. Dar si la oras, desi nu mai exista aceste traditii atat de vechi si de stricte, popularitatea Deniilor, a Saptamanii Mari este maxima.
Deniile au aparut odata cu crestinismul. Ele au existat si in perioada de unitate a Bisericii.
Deniile sunt slujbe de seara. Ele se tin dupa orele 18-19 (in limba slava cuvantul denii inseamna zilnic). Sirul emotional, triumfal, al Deniilor din Saptamana Mare incepe in seara din Duminica Floriilor. Apoi, de luni pana vineri, in ziua cumplita a rastignirii, preotii rostesc rugaciuni rituale, canturi, citesc fragmente liturgice din Vechiul Testament.
Despre valoarea duhovniceasca a deniilor vorbeste Preafericitul Parinte Daniel in prefata „Lumina spre Lumina Invierii. Intelesul si folosul postului”, la cartea „Deniile din Postul Mare”, aparuta la Editura TRINITAS (1999):
”Deniile sunt slujbe de dimineata (utrenie) care se savarsesc in seara zilei precedente ca o forma de priveghere prelungita a zilei, ca umplere a serii cu lumina duhovniceasca a rugaciunii si a cantarii. Cu alte cuvinte, denia face ca seara sa fie ziua si lumina de priveghere. Deniile sunt specifice zilelor de joi si sambata din saptamana a cincea din Postul Pastilor, precum si intregii saptamani a Sfintelor Patimi, care precede sarbatoarea Invierii Domnului. Deniile din Saptamana Patimilor incep, de fapt, duminica seara cu Denia de luni si se termina cu vinerea patimilor seara, cand are loc slujba Deniei de sambata, in care se canta si Prohodul Domnului. […]
Ele contin multa lumina si multa hrana duhovniceasca pentru urcusul interior al sufletului spre marea si sfanta sarbatoare a Invierii Domnului.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.