Pata violeta pe obrazul Romaniei

Pata violeta pe obrazul Romaniei

0 147

De-a lungul vietii am vazut zeci de prafuri de diferite culori, mai ales prafuri rosii, pe vremea comunismului. Am si citit despre multe altele, neintalnite la noi, pe meleaguri mioritice, dar descriese in amanuntime. Insa pete violete nu am vazut decat pe sub ochii femeilor batute de masculii lor sau chiar pe fata mea, dupa ce incasam si eu cateva in vreo incaierare.
Insa despre pete violete care sa apara ca rezultat al unei infrengeri la urne nu am mai pomenit. Probabil este un praf special pentru adormit electoratul, parte victorios, parte dezamagit. Din pacate insa, aceasta joaca ne pune din nou tara intr-o pozitie subbananiera, de se distreaza occidentalii mai ceva ca la spectacolele de varieteu.
Drept care iata, Romania devine iar þara lui Dracula si a practicilor oculte din cauza acestei flacari violete.
Si astfel rolul parapsihologului in alegerile din Romania aminteste de ritualurile vechi ale Balcanilor, scrie presa internationala:
“Daca astfel de superstitii se mai gasesc doar in zonele rurale indepartate, credinta in paranormal, ajutata de practici mai putin obisnuite, s-a mentinut pana acum”.
“Electoratul roman, victima a ocultismului?”, se intreaba Washington Post, New York Times si Forbes, citand un articol Associated Press scris de Alison Mutler, corespondenta agentiei in Romania, si George Jahn.
„Un candidat roman la presedentie a fost dat la o parte de un parapsiholog din umbra, angajat de rivalul sau?”, continua sa se intrebe ziarele straine.
„O astfel de acuzatie ar putea parea exagerata in alte tari din UE, dar in Romania, tara lui Dracula si a altor traditii oculte, afirmaþia lui Mircea Geoana potrivit careia o forta negativa a dus la pierderea alegerilor, a constituit o adevarata dezbatere nationala”, mai arata articolul, care face o scurta istorie a alegerilor din 6 decembrie si a scandalurilor care le-au urmat.
„La inceput, romanii si-au batut joc de fostul ministru de Externe, pentru ca nu a stiut sa piarda. Dar acum, dupa ce mai multe ziare au publicat fotografii cu parapsihologul Aliodor Manolea in umbra lui Traian Basescu, acestia au inceput sa isi puna intrebari”, scrie Associated Press.
Ziarele straine fac pe larg portretul parapsihologului, enumerandu-i specializarile, potrivit Asociatiei Romane de Psihologie Transpersonala, cum ar fi controlul mintii, clarviziunea si transa hipnotica.
Acestea au mentionat, de asemenea, ca Traian Basescu nu a avut nicio reactie oficiala vizavi de acest subiect. AP noteaza ca parapsihologul a aparut si langa Mircea Geoana si ca nici acesta nu a comentat alaturarea.
Rolul lui Manolea in alegerile din Romania amintesc de ritualurile vechi ale Balcanilor, mai scrie Washington Post: „Daca astfel de superstitii se mai gasesc doar in zonele rurale indepartate, credinta in paranormal, ajutata de practici mai putin obisnuite, s-a mentinut pana acum”.
De altfel, psihologul Aurora Liiceanu, citata in articol, intareste aceasta idee: locul e fertil superstitiilor, chiar daca pare a adopta cinismul, pentru a tine pasul cu restul Europei.
„Aceasta societate este inclinata spre irational, este o cultura a oamenilor superstitiosi. Norocul are un rol important aici, este o forta”.
Presa straina aminteste, de asemenea, de fostul dicatator Nicolae Ceausescu, care ar fi fost „atat de speriat de psihologii traditionali incat ii credea o amenintare pentru comunism”. De aceea dictatorul a si initiat o vanatoare de vrajitoare printre cei care practicau meditatii transcendentale, cunoscut fiind cazul in anii ’70, printre altii avand de suferit si eminenta profesoara universitara Zoe Dumitrescu Busulenga, multa vreme marginalizata.
AP mai face si un tablou complet al acestui fenomen, amintind de exemple similare si in alte tari fost-comuniste, dar tara noastra ramane personajul principal al articolului.
De altfel, nu e prima data cand Romania apare in media internationala cu ajutorul flacarii violet.

Si mai trebuie sa ne miram ca suntem priviti ca un popor barbar, strainii veniti la noi mirandu-se ca se poate vorbi si “normal” cu oamenii de pe strada? Sa ne mai miram ca suntem primiti, pe unde ne ducem, cu multa superioritate si condescendenta, ca niste copii de gradinita cam ramasi in urma cu intelectul?
Oare cine o fi de vina? Nu cumva cei care s-au perindat pe la conducerea tarii de au ajuns sa prosteasca lumea in asemenea hal, motivandu-si impotenta spirituala prin asemenea prafuri, violete sau de mai stiu eu ce culori?
De aceea lansez un indemn: puneti, fratilor, man ape cultura, nu pe telecomanda, cu butoanele ei imbecile.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.