Patlagina ingusta (Plantago lanceolata)
Este o planta erbacee, perena, spontana si cultivata, comuna in toata
Ruda sa, patlagina lata (Plantago major) – cunoscuta si ca iarba-grasa-de gradina, iarba-bubei, iarba-mare, limba boului, limba oii,mama-padurii, placintica vacii – nu-I este cu nimic mai prejos si se foloseste exact la fel. Acesta palnta are frunzele mai rotunjite. Ambele cresc pe campiile, marginile de drumuri de
Patlagina ingusta nu are pretentii deosebite fata de clima, avand o toleranta ridicata fata de umiditate, temperatura si pH. Patlagina ingusta creste pe toate tipurile de sol si ii merge foarte bine pe cernoziomuri si solurile de lunca.
Patlagina ingusta are tulpina scapiforma florifera, erecta, nefoliata, avand intre 5-50 cm inaltime. Frunzele sunt lanceolate pana la liniar-lanceolate, usor ingustate in petiol, cu trei-sapte nervuri, mai mult sau mai putin paroase sau glabrescente.
Frunzele de patlagina sunt fara miros specific, cu gust acrisor amarui.
Patlagina ingusta – Plantago lanceolata mai contine pectine, vitaminele A, C si K (prin uscare vitamina C dispare), mici cantitati de amidon, mucilagii, saruri minerale cu elementele potasiu, calciu, fosfor, magneziu, natriu, fier, mangan, zinc, bor, cupru, molibden, aluminiu.
Frunzele se recolteaza in timpul infloritului, pe timp uscat, dupa ce s-a ridicat roua, din iunie pana in septembrie, de preferat inaintea de deschiderea florilor, apoi se usuca. Frunzele impreuna cu scalpul florilor se taie de la suprafata pamantului. Se usuca la umbra, in strat subtire.
Semintele contin proteine, ulei gras si tanin.
Utilizari:
- Frunzele de patlagina contin antioxidanti care tonifica vasele de sange.
Frunzele si in general toate partile aeriene ale plantei sunt recomandate in tratarea ulcerului varicos, ulceratiilor cutanate, iritatiilor pielii, conjunctivitei, blefaritei (inflamatii oculare). - Principiile active din planta au proprietati emoliente, hemostatice, antiseptice.
- Patlagina se foloseste in primul rand impotriva maladiilor aparatului respirator, mai ales in cadrul unor secretii abundente ale mucoaselor, in tuse tuse convulsive astm pulmonar, ba chiar in tuberculoza pulmonara.
- Ea curate stomacul ca nici o alta planta, este de aceea, indicate pentru acei oameni care au sange putin sau prost, ficat sau rinichi, infatisare palida, care fac eruptii, eczeme sau care mai si tusesc putin, sunt ragusiti, slabi.
- Ea ii ajuta sa se pun ape picioare pe copiii firavi, bolnaviciosi, care nu se dezvolta.
- Patlagina are proprietati antibacteriene. Studiile efectuate de cercetatorii norvegieni, au aratat ca un extract polizaharidic de patlagina poate combate infectii cu pneumococ.
Modul de folosire:
Ceai sub forma de infuzie: 1 lingurita cu varf de plante la ¼ litru de apa – se opareste, si se lasa sa infuzeze 5 minute. Beti 1-2 cani pe zi intre mese.
Compresa de
Sirop: de doua ori 2 maini pline de
Cosmetica: pentru pielea uscata si crapata, se pot folosi bai locale cu extract din aceeasi planta. Pentru extract, doua miini pline cu