Patriarhia Română, solidară cu românii din Cernăuți care cer redeschiderea Capelei mitropoliților...

Patriarhia Română, solidară cu românii din Cernăuți care cer redeschiderea Capelei mitropoliților Bucovinei confiscată de Ucraina

0 67

„Nu putem rămâne nepăsători în fața confiscării de către autorități a unui simbol identitar românesc” Patriarhia Română

Patriarhia Română a luat act cu regret și întristare de faptul că slujbele în limba română nu mai pot avea loc în capela mitropoliților Bucovinei, mitropoliți care au vorbit și au slujit în limba română și este solidară cu românii ortodocși din Cernăuți care solicită redeschiderea pentru slujirea în limba română a respectivei capele istorice. 
Deși clerul și credincioșii români din regiunea Cernăuți nu sunt membri ai Bisericii Ortodoxe Române, ci țin de altă Biserică Ortodoxă, nu putem rămâne nepăsători în fața confiscării de către autorități, cu diferite justificări administrative, a unui simbol identitar românesc și în fața încălcării libertății religioase a unor creștini ortodocși români”, se arată într-un mesaj transmis de Biroul de Presă al Patriarhiei Române, citat de basilica.ro
„Ca urmare, solicităm și noi, alături de organizațiile românești care ne-au scris, sprijinul autorităților române pe lângă autoritățile ucrainene, pentru ca românii să fie liberi să se roage în limba lor și să vină în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, dacă vor dori aceasta”.
Capela Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți are o însemnătate culturală și istorică semnificativă pentru comunitatea românească din ținut.
În cripta de sub capelă se află osemintele următorilor ierarhi bucovineni români: Episcopul Dositei Herescu (1710-1789), mitropoliții Teofil Bendela (1814-1875), Teoctist Blajevici (1807-1879), Silvestru Morariu-Andrievici (1818-1895), Arcadie Ciupercovici (1823-1902), Vladimir Repta (1841-1926), Nectarie Cotlarciuc (1875-1937) și Episcopul de Rădăuți Ipolit Vorobchievici (1849-1939).
Capela a fost sigilată de primăria Cernăuți în data de 23 august 2024, prin anularea deciziei din 1990 care o atribuia Parohiei „Sfântul Nicolae” din municipiu. (H.D.R.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.