Patrimoniul sindical va fi retrocedat

Patrimoniul sindical va fi retrocedat

0 298

Imobilele care au apartinut patrimoniului sindical din Romania – Confederatia Generala a Muncii, Consiliul General al Sindicatelor si Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania – si care au fost preluate de statul roman, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, in perioada 6 martie 1945 pana in prezent, vor fi restituite.
Executivul a adoptat, in sedinta de marti, un proiect de lege care reglementeaza regimul juridic al unor imobile care au apartinut patrimoniului sindical din Romania, precum si procedura de dobandire a dreptului de proprietate asupra acestora.
Conform actului normativ, restituirea bunurilor se va face in natura, iar in cazurile in care acest lucru nu este posibil, vor fi stabilite masuri reparatorii, care se vor acorda, potrivit Titlului VII din Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.
Actul normativ prevede infiintarea de catre confederatiile nationale sindicale reprezentative a Uniunii Nationale pentru Preluarea Patrimoniului Social (UNPPS), avand statul de persoana juridica, in vederea preluarii in proprietate a imobilelor.
In scopul indeplinirii prevederilor prezentei legi, la nivelul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) va fi constituita o comisie formata din presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, un reprezentat al Ministerului Justitiei, un reprezentat al MEF, unul din partea Secretariatului General al Guvernului si un reprezentant al Ministerului Internelor si Reformei Administrative.
UNPPS va depune la Comisie cate o cerere pentru fiecare imobil solicitat, in termen de 12 luni de la data la care Uniunea a dobandit personalitatea juridica. Pentru fiecare imobil, UNPPS va pune la dispozitia Comisiei, in vederea stabilirii dreptului de proprietate asupra imobilelor, actele sau orice alte dovezi necesare pentru stabilirea apartenentei imobilului la patrimoniul sindical.
Dreptul de proprietate al Uniunii asupra proprietatilor care au apartinut patrimoniului sindical, respectiv asupra caselor de cultura, a bazelor de odihna si tratament ale sindicatelor, vor fi atribuite prin decizie emisa de Comisia care va fi constituita.
Pentru a sustine cererile de atribuire formulate, la lucrarile Comisiei va putea lua parte si un reprezentant al din partea UNPPS, cu statut de invitat.
Sunt exceptate de la prevederile prezentei legi acele constructii, impreuna cu terenurile aferente lor, care au facut obiectul Legii 18/1991, ale legii 1/2000 si ale legii 169/1997.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.