Patronatele vor mai multe permise de munca pentru straini

Patronatele vor mai multe permise de munca pentru straini

0 326

Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR) solicita primului-ministru Calin Popescu Tariceanu sa intervina urgent in rezolvarea problemei cresterii numarului de permise de munca ce pot fi emise pentru anul 2008, si sa nu dea curs solicitarii sindicatelor, de limitare a acestora, a declarat Roxana Prodan, vicepresedinte al CNPR.
CNPR considera ca este greu de acceptat ca Romania sa beneficieze de o crestere economica de peste 8%, de investitii straine de circa 10 miliarde de euro si sa nu poata realiza proiectele de dezvoltare, ca urmare a lipsei fortei de munca si a manifestarii birocratice excesive a celor platiti sa rezolve operativ cererile legitime formulate de reprezentantii autorizati ai organizatiilor patronale.
„CNPR a semnalat si criticat public discordanta ce exista intre piata fortei de munca si actiunea institutiilor responsabile; a criticat concret si legal mentinerea in vigoare a unor prevederi nefundamentate care nu fac decat sa duca la pierdere de timp, cheltuiala si nu in ultimul rand la favorizarea fenomenului de coruptie”, sustine vicepresedintele CNPR. CNPR cere suplimentarea de urgenta a contingentului de 10.000 de permise aprobate la inceputul anului 2008 cu inca 4.000, asa cum s-a promis.
Pe de o parte sunt taxele care se platesc pentru angajarea unui strain, circa 300 euro (autorizatie de munca, viza, permis de sedere). Astfel, cele 10.000 de autorizatii de munca au adus bugetului statului roman, de la inceputul anului, peste trei milioane de euro. Pe de alta parte, angajarea strainilor aduce mari beneficii bugetului asigurarilor sociale, strainii nebeneficiind de aceste cotizatii (pensii, somaj, alte indemnizatii), deoarece nu exista Acorduri bilaterale in domeniul asigurarilor sociale, cu principalele state terte de provenienta a lucratorilor.
„Lipsa permiselor de munca va duce la utilizarea „detasarii” lucratorilor, bugetul statului pierzand in acest fel veniturile aferente sau cresterea numerica a celor ce muncesc la negru”, considera reprezentanta CNPR.
Membrii CNPR apreciaza ca, prin angajarea fortei de munca straina, statul roman are numai avantaje.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.