Patrunjelul (Petroselium sativum)

Patrunjelul (Petroselium sativum)

0 310

Este socotit ca aliment-medicament ca usturoiul, ceapa, morcovul, prazul, etc. Medicii arabi din Evul Mediu sustineau chiar ca patrunjelul confera un anumit gen de imunitate la otravire si la intoxicatiile lente de tot felul. Cercetarile moderne arata o puternica actiune a acestui zarzavat la nivelul ficatului si al splinei, precum si asupra sistemului endocrin si a celui digestiv. Patrunjelul contine: Vitaminele A, B, C, calciu, fier, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, iod, cupru, etc. Este de 4 ori mai bogat in Vitamina C decat portocala, varza si de 2 ori decat cresonul. Intr-o cantitate de100g de patrunjel prospat, exista : 19mg fier, 240mg de vitamina C.Se foloseste intreaga planta, inclusiv semintele.

a. Indicatii

· Uz intern

· Anemii

· Astenii

· Lipsa poftei de mancare

· Reumatism

· Guta

· Litiaza renala

· Regenerator capilar

· Oxiuri

b. Uz extern

· Leucoree

· Contuzii

· Nevralgii

· Contuzii

· Cosmentica

c. Modul de folosire in terapii.

d. Uz intern

· Efect diuretic: Poate fi utilizat sub forma de ceai, pentru eliminarea calculilor renali, in profilaxie si tratarea cistitelor.

· Imbunatateste digestia si combate durerile gastrice.

· Depurativ, si se poate folosi in tratarea unor boli de piele. Are efecte afrodiziace

· Reumatism, litiaza urinara, tulburarea menstrelor : se prepara un decoct din :50g de seminte sau radacini la 1 l de apa. Se fierb 5 minute si se infuzeaza 15 minute. Se consuma 2 cesti pe zi inainte de mese, pentru :

· Contra oxiurilor :intr-un ibric se fierb o mana de patrunjel, una de felina si un ade violete. Se bea dimuneata pe nemencate.

· In bolile hepatice : Studii recente au aratat ca patrunjelul are un neobisnuit efect de combatere a virusurilor care ataca ficatul. Se recomanda asadar bolnavilor de hepatita A, B si C sa faca vreme de 4 saptamani o cura cu suc proaspat de frunze de patrunjel (obtinut prin centrifugare), cate cincisprezece linguri pe zi, luate de preferinta pe stomacul gol, inainte de masa.

· Desinfectant al respiratiei :Patrunjelul verde mestecat indelung da un miros placut respiratiei, actioneaza ca un dezinfectant excelent asupra cailor respiratorii. Se recomanda ca tratament celor care sufera de halena, precum si celor cu boli respiratorii cronice.

· Tratarea infectiilor :In medicina araba, patrunjelul verde taiat fin si amestecat cu suc de lamaie si putina ceapa (eventual cateva felii de rosii) este folosit ca salata, care se administreaza celor care au boli infectioase recidivante. Studii recente facute la o universitate din Turcia au pus in evidenta ca acest remediu activeaza puternic sistemul imunitar si, in plus, combate direct foarte multe specii de bacterii si ciuperci parazite. Preventiv, mancati si dvs. dimineata, la micul dejun, paine unsa cu putin ulei de dovleac sau masline, presarata din abundenta cu patrunjel tocat. Daca va permite stomacul, adaugati si un catel de usturoi ras.

· Contra cancerului :Salatele cu mult patrunjel si sucul de patrunjel sunt excelenti adjuvanti in tratamentul cancerului. Acest zarzavat proaspat mentine pofta de mancare, activeaza sistemul imunitar sustinand organismul sa lupte cu boala, ajuta la restabilirea echilibrului hormonal.

· Cura cu salata de patrunjel: Se taie marunt o legatura de patrunjel proaspat, se amesteca cu putin ulei de masline si putina zeama de lamaie, cativa catei de usturoi, seminte de dovleac sau de susan. Se mananca, zilnic, cate o astfel de salata, timp de 10-14 zile. Cura este tonica si revigoranta, contribuind astfel la intarirea sanatatii. Aceasta salata este benefica si pentru combaterea starilor neplacute dupa consumul exagerat de alcool

· Contra betiei: se fierb intr-un litru de apa pana se reduce la jumatateurmatoarele ingrediente :

? 50g patrunjel

? 1g coaja de portocala

? 1g coaja de grepfrut

? Se indulceste si se ia dimineata o lingurita pe nemancate.

e. Uz extern

· Tenurile congestionate pot fi tratate cu lotiuni preparate din patrunjel. Se toarna 2 pahare de apa peste o legatura mare de patrunjel. Se lasa la macerat 24 de ore, apoi se filtreaza; se foloseste sub forma de comprese. Frunzele de patrunjel sunt folosite pentru albirea tenului, atenuand petele.Cel mai la indemina remediu contra durerilor de dinti este acesta: zdrobiti cat mai marunt posibil o bucatica de patrunjel, peste care adaugati putina sare. Framantati amestecul facand un mic cocolos, pe care il aplicati peste maseaua dureroasa, astfel incat sa obtureze zona cariata, ori il introduceti in urechea corespunzatoare partii dureroase. Patrunjelul contine aproape toate vitaminele.

· Sucul de patrunjel este folosit si in cosmetica pentru curatirea tenului sau ca remediu contra pistruilor. Sucul se aplica pe fata seara, mentinandu-se peste noapte. Dimineata se spala cu apa calda.

· Contra ridurilor si petelor; se aplica de 2-3 ori pe zi suc proaspat de frunze de patrunjel, timp de 15-20 zile. Mirosul neplacut pe care il lasa usturoiul poate fi indepartat rapid si lesne, mestecarea frrunzelor de patrunjel.

Containdicatii :

Curele cu patrunjel sunt contraindicate femeilor insarcinate si celor care alapteaza.

Patrunjelul contine substanta numita apiol care stimuleaza contractiile uterine.
El diminueaza secretia lactata si o poate chiar opri daca pe sani se aplica frunze de patrunjel strivite.

In aceste cazuri se poate consuma totusi patrunjel dar in cantitati normale ( adaugat in salate, supe si ciorbe).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.