PDL are interese si in Republica Moldova?
Presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu pentru ziarul „Romania libera” ca Moldova poate sa devina parte din tara sa in urmatorii 25 de ani, caz in care granita estica a Romaniei, respectiv cea a Uniunii Europene, va fi pe Nistru. Potrivit liderului roman, o asemenea evolutie a evenimentelor va fi un stimulent pentru viitoarea democratizare a Ucrainei si aspiratia Kievului de a intra in Uniunea Europeana. Basescu a mai spus ca nu are incredere in Moscova, pentru ca Rusia are trupe in Transnistria si a tinut sa-si prelungeasca acordul de stationare a flotei de la Sevastopol pana in 2042. In opinia lui Basescu, Rusia, in aceeasi masura, nu are incredere in Bucuresti. In fapt, Bucurestiul nu isi ascunde dorinta de a se uni Moldova cu Romania, comenteaza publicatia rusa „Lenta.ru”. Ambitiile sale au crescut in special dupa ce partidele care sustin o asemenea idee au castigat majoritatea la alegerile parlamentare din Moldova, anul acesta. Consulatele romanesti ofera multe pasapoarte cetatenilor moldoveni.Conform evaluarilor lui Basescu, doar in anul 2010 au fost emise peste 70.000 de pasapoarte cetatenilor moldoveni. Membrul Partidului National Liberal din Romania, Bogdan Boza, a declarat, joi, 21 octombrie, la Chisinau ca sustinerea partidelor din Alianta pentru Integrare Europeana, afisata de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se face nu doar la nivel politic, ci si financiar, din bugetul tarii.
“Noi (PNL din Romania –n.n.) suntem in situatia fericita de a nu folosi resursa publica si ma refer la banii publici pentru a sprijini un partid sau altul. Din fericire spun pentru ca asta inseamna sa fii corect politic, spre deosebire de faptul cum procedeaza un partid aflat la guvernare in Romania“, a declarat Bogdan Boza, comentand sustinerea in campanie a partidelor din Alianta pentru Integrare Europeana afisata recent in mod deschis de liderul statului roman, Traian Basescu.
PNL din Romania, care si-a anuntat “sustinerea morala si politica a PNL din Republica Moldova“ considera ca cetatenii moldoveni nu au nevoie de partidele din AIE. “Nu trebuie sa fie create anumite institutii artificiale si partide politice si stiti foarte bine la ce ma refer (AIE – specificata anterior de sursa – n.r.), intr-un laborator din Bucuresti ca sa va spuna dvs ce e mai bine pentru dumneavoastra“, a conchis liderul national-liberal.
Boza a mai specificat ca guvernarea Aliantei pentru Integrare Europeana “este consecinta directa a interesului lui Traian Basescu“. “Am vazut aici oameni deosebiti, care cred ca schimbarea, chiar daca din punct de vedere al notiunii a fost perimata totalitar din cauza acestor lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana – consecinta directa a interesului Presedintelui Traian Basescu in aceasta tara care nu are legatura cu interesul national al Republicii Moldova, este pentru noi o tragedie. Eu v-as chema sa mergeti sa-i intrebati de ce este nevoie ca un Presedinte de tara sa vina sa spuna ca ei (liderii AIE – n.n.) sunt cei mai buni?“, a subliniat Boza.
De remarcat ca in plina campanie electorala pentru alegerile parlamentare anticipate din Moldova, Presedintele Romaniei, Traian Basescu, anunta la 17 octombrie, la un post de televiziune roman, despre sustinerea plenara a Aliantei pentru Integrare Europeana din Moldova la viitoarele alegeri. “In politica externa romana punem miza pe Alianta care se afla astazi la guvernare (in Moldova – n.r.), deoarece aceasta coalitie promoveaza o politica ce ne permite materializarea eforturilor noastre de apropiere a Republicii Moldova fata de UE“, a declarat Basescu, adaugand ca Romania va intreprinde si “eforturi diplomatice deschise“ intru sustinerea regimului din Moldova.
Totodata, la finele lunii septembrie, cand Moldova era in prag de campanie, ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, Teodor Baconschi, a lansat la Chisinau un mesaj de sustinere pentru Alianta de guvernamant din Moldova, recomandandu-le formatiunilor membre ale AIE sa ramane unite. Potrivit sefului diplomatiei romane, membrii AIE trebuie sa lanseze un mesaj unitar, astfel ca toti oamenii sa inteleaga ca “Alianta pentru Integrare Europeana este cel mai bun vehicul politic pe care il au pentru ca viata lor sa se imbunatateasca intr-un timp cat mai scurt“.
In ajunul campaniei electorale din 2009, cunoscutul jurnalist din Moldova, Dmitrii Ciubasenco, care pana nu demult a activat in calitate de corespondent al Agentiei Reuters, a declarat ca Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus de Vladimir Filat, alaturi de Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, sunt formatiuni dirijate din Romania. „Bucurestiul obtine in urmatorul Parlament doi jucatori ai sai – fractiunile PL (Mihai Ghimpu – n.n.) si PLDM (Vladimir Filat – n.n.), ceea ce insemna ca va avea posibilitate sa influenteze asupra formarii politicii interne si externe a Republicii Moldova in perioada urmatoare”, scria Dmitrii Ciubasenco, la in luna ianuarie 2009.