PDL de mana cu UDMR impotriva Declaratiei!

PDL de mana cu UDMR impotriva Declaratiei!

0 221

Asa cum era de asteptat rezultatul votului privind declaratia referitoare la evolutiile romano-maghiare a fost contestat. Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor a contestat marti dupa-amiaza rezultatul votului privind Declaratia Camerei Deputatilor referitoare la evolutiile romano-maghiare, a declarat, pentru AGERPRES, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa.

Olteanu s-a molipsit de la Anastase?
Ce s-a intamplat luni seara in CD este o poveste asemanatoare cu alte scene in care sedintele sunt conduse de Roberta Anastase. Presedintele de sedinta Ioan Oltean a anuntat, initial, ca Declaratia a fost adoptata cu 142 voturi „pentru”, 110 voturi „impotriva” si 25 de abtineri. Dupa cateva momente,desi deputatii paraseau sala de plen, Oltean a redeschis sedinta si a anuntat ca de fapt aceasta Declaratie a fost respinsa de plen intrucat erau necesare 143 de voturi pentru adoptarea ei.
„Declaratia se adopta cu jumatate plus unu din numarul deputatilor prezenti, iar in sala au fost 284 de deputati”, a spus Olteanu. Potrivit liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, rezultatul final este viciat intentionat de catre conducerea CD.
In contestatia depusa marti dupa-amiaza la Biroul Permanent al CD si la Secretariarul general, se realateaza ca s-a observat ca pe listele de vot existau parlamentari care, desi votasera, apareau ca si cand nu si-ar fi exprimat votul.
Mircea Dusa a precizat ca in aceasta situatie se afla si deputatul PSD Aura Vasile, al carui vot nu a fost inregistrat de sistemul electronic, desi a votat “pentru”.
Social-democratii sustin in contestatie ca rezultatul votului afisat de sistemul electronic de vot a fost de 142 de voturi „pentru”, 110 „impotriva” si 25 „abtineri”, dintr-un total de 184 de deputati prezenti, numarul necesar de voturi pentru adoptarea proiectului de Declaratie fiind de 143.
Mai mult, social-democratii au atasat la contestatie declaratiile scrise ale deputatilor PSD Dumitru Chirita, Rodica Nassar si Doina Burcau, care, pozitionati in preajma Aurei Vasile, confirma votul electronic dat de catre aceasta.
De asemenea, deputatii PSD sustin ca afirmatiile lor pot fi probate prin extrasele cu rezultatul votului electronic la precedentele proiecte de lege votate in cadrul sedintei de marti, la care deputatul Aura Vasile isi exprimase votul, dar cu ajutorul aparatului de vot, care, printr-o verificare a memoriei poate confirma exercitarea votului, chiar daca aceasta nu a fost inregistrat.
„Fata de cele prezentate mai sus si in situatia in care votul inregistrat al doamnei deputat Aura Vasile este decisiv in adoptarea declaratiei mai sus precizate si pentru a indeparta suspiciunile privind un rezultat viciat al votului, solicitam sa constatati, pe baza probatoriului propus, ca votul doamnei Aura Vasile a fost valabil exprimat, cu optiunea „pentru” si, in consecinta, sa constatati adoptarea de catre Plenul Camerei Deputatilor a declaratiei referitoare la evolutiile recente in relatia romano-maghiara. Mai mult, presedintele de sedinta, domnul deputat Olteanu Ioan a inchis lucrarile sedintei confirmand adoptarea declaratiei, ca apoi, cu incalcarea procedurilor regulamentare, sa revina si sa constate respingerea declaratiei”, se mai arata in constestatia PSD.

UDMR tine partea PDL! Intrebarea e daca PDL mai tine partea romanilor?
Din partea UDMR niciun roman nu se putea astepta la o alta pozitie. Presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, Attila Korodi, a sustinut marti ca declaratia oficiala a acestui for legislativ cu privire la afirmatiile unor oficiali maghiari, pe care a catalogat-o drept un instrument politic al opozitiei, nu a fost adoptata de plen deoarece nu a intrunit numarul necesar de voturi.
Conform procedurilor, aceasta declaratie politica nu a intrunit majoritatea celor prezenti in sala pentru a fi adoptata ca declaratie a Camerei Deputatilor, a spus Attila Korodi.

Intrebat daca respingerea acestei declaratii reprezinta o victorie pentru UDMR, el a negat si a aratat ca reprezentantii Uniunii au sustinut inca de la inceput ca acest subiect sa fie reglementat de Biroul Permanent, iar presedintele Camerei, Roberta Anastase, sa emita un mesaj pe aceasta tema. In opinia sa, textul de declaratie propus era prea dur. „Eu cred ca textul declaratiei pentru ca este alocat la nivelul de camera a unui Parlament era mult prea mult in comparatie cu ceea ce se considera de partea cealalta”, a spus Attila Korodi.
El a subliniat ca in discursul transmis de premierul Ungariei, Viktor Orban, a existat o problema de traducere si ca opozitia a folosit declaratia impotriva oficialului maghiar ca instrument politic. „Domnul Viktor Orban nu a declarat nimic care sa deranjeze”, a spus Attila Korodi.

Si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat ca declaratia Parlamentului nu a fost adoptata, neintrunind numarul necesar de voturi. „Consideram ca declaratia Parlamentului nu exista”, a conchis Kelemen Hunor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.