PDL presiuni pe UDMR sa accepte votul prin corespondenta si uninominalul necompensat

PDL presiuni pe UDMR sa accepte votul prin corespondenta si uninominalul necompensat

0 195

Parlamentarii democrat-liberali pentru diaspora William Branza si Viorel Riceard Badea au declarat, vineri, dupa intalnirea de la MAE cu sefii misiunilor diplomatice, ca UDMR ar trebui sa accepte in negocierea cu PDL pe marginea pachetului electoral atat adoptarea legii votului prin corespondenta, cat si votul uninominal necompensat.
„Votul prin corespondenta este un element de negociere cu UDMR, dar eu nu vad unde deranjeaza. S-a inteles gresit pentru ca la votul necompensat pe care PDL l-a propus si daca se aduc 5 milioane de voturi pe diaspora, nu se poate lua decat acel numar de parlamentari care este si acum, adica sase. Cu trei milioane de voturi tot sase parlamentari se iau”, a spus deputatul William Branza, liderul organizatiei PDL pentru diaspora. El a aratat ca UDMR si-ar putea mentine „cu ceva efort” si la alegerile din 2012 acel parlamentar ales in diaspora, iar in cazul alegerilor prezidentiale din 2014, Uniunea nu are un candidat cu sanse reale care sa intampine probleme din cauza votului din diaspora, deci nu ar trebui sa aiba obiectii.
De asemenea, in privinta votului uninominal necompensat, Branza a opinat ca UDMR ar putea sa obtina pe acest sistem chiar si o proportie mai mare de parlamentari decat pana acum. „UDMR nu are obiectiuni, indeamna la negociere si este normal sa fie o negociere. Nu stiu daca ii convine sau nu-i convine, dar nu vad nici ca va putea pierde nici ca va putea castiga. Eu cred ca UDMR-ul prin votul necompensat va putea lua cel putin cat a luat si pana acum, daca nu mai mult. Si nu cred ca poporul roman sau alegatorul roman mai doreste in Parlament un parlamentar cu 30- 40 de voturi si unul cu mii de voturi sa plece acasa”, a argumentat deputatul democrat-liberal.

La randul sau, senatorul Viorel Badea a mentionat ca sunt unele reticente din partea UDMR in privinta votului prin corespondenta pentru ca ar risca sa nu mai atinga pragul electoral de acces in Parlament in cazul unui numar mare de voturi din partea romanilor din strainatate, insa exista speranta ajungerii la un numitor comun. „Eu la votul prin corespondenta nu as renunta, dar nici la votul uninominal. O sa avem o discutie cu ei, poate gasim alte modalitati ca sa impacam si capra si varza, e destul de complicat, dar eu zic ca se va ajunge la un numitor comun”, a spus Badea, intrebat la care din cele doua puncte ar fi dispus PDL sa renunte in cadrul negocierii.

Totodata, deputatul Branza a subliniat ca a multumit ambasadorilor pentru modul in care au organizat alegerile in colegiile din strainatate in 2008 si in 2009, rugandu-i in acelasi timp sa fie atenti si transparenti la alegerile parlamentare din 2012 pentru a nu mai fi acuzati de anumiti politicieni ca „au furat voturi”. „Le-am multumit pentru modul in care au organizat alegerile in 2008, in 2009 si i-am rugat sa fie foarte atenti la alegerile din 2012. Ideea ca anumiti politicieni, care nu prea stiau ei de ce vorbesc, dar vorbeau ca sa se afle in treaba, au jignit diplomatii romani spunandu-le ca au furat, pe mine personal m-a durut, pentru ca ei acolo unde sunt reprezinta statul roman, iar a spune ‘a fura voturi’ este dureros. Si i-am rugat sa fie foarte atenti pentru ca acesti cautatori de zvonuri sa nu aiba un prilej sa comenteze actiunea diplomatiei si i-am rugat sa fie foarte atenti si transparenti vizavi de ceea ce se va intampla anul viitor in actul electiv”, a mai spus William Branza.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.