PE a adoptat raportul privind zborurile suspecte ale CIA

PE a adoptat raportul privind zborurile suspecte ale CIA

0 270

Marti, Comisia temporara a Parlamentului European pentru anchetarea activitatilor CIA a adoptat raportul privind zborurile suspecte ale CIA in Europa. Insa, textul nu este cu mult diferit de cel din iulie anul trecut, desi a primit 500 de amendamente de-a lungul ultimelor luni. In plus, nu aduce elemente in plus, si se bazeaza tot pe presupuneri.


Raportul lui Claudio Fava a reusit insa sa-i provoace pe europarlamentari, care au decis, dupa dezbateri indelungate, cat de critice sa fie concluziile adresate capitalelor si institutiilor europene. Raportul nu contine dovezi directe ca CIA ar fi folosit centre de detentie secrete in Europa.


Mai multi oficiali ai Uniunii, intre care si inaltul reprezentant pentru politica externa, Javier Solana, sunt acuzati insa ca nu au furnizat anchetatorilor toate informatiile pe care le-au detinut in privinta programului american de detentie.


Cele mai importante amendamente formulate de europarlamentari se refereau la mentionarea nominala a guvernelor care nu au colaborat in ancheta privind zborurile CIA. Un alt amendament aprobat a fost recomandarea facuta Comisiei si Consiliului UE de a identifica eventualele incalcari ale Articolelor 6 si 7 din Tratatul Uniunii Europene, referitoare la drepturile omului.


Cu cateva ore inainte de adoptarea raportului in legislativul de la Bruxelles, europarlamentarii de centru – dreapta, socialistii si liberalii s-au angajat intr-o adevarata disputa despre cat de critic sa fie textul la adresa capitalelor si institutiilor UE.


Multi dintre parlamentarii europeni au acuzat ca versiunea de raport este „slaba si lipsita de fapte si analize.” In plus, nu ar oferi dovezi ca statele membre ar fi acceptat tacit o incalcare a drepturilor omului de catre CIA. Agentia americana este acuzata ca ar fi transportat suspecti de terorism de pe aeroporturile europene catre alte state, in care acestia au fost torturati. In plus, un raport al organizatiei neguvernamentale Human Rights Watch a acuzat Washington-ul ca detine inchisori secrete in Polonia si Romania.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.