Pe ce se mai duc banii publici? Bodenii vor plăti minin 6.500 de euro către Asociația Metropolitană pentru Transportul Public Brașov
Conform unei Hotărâri de Consiliu Local aprobată vineri, comuna Bod va achita 0,8% din veniturile proprii, dar nu mai puțin 6.500 de euro anual către Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov.
Motivele invocate în Referatul de Aprobare se suține ,,având în vedere că în luna 2019 Consiliul Director al Asociației Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov a hotârât majorarea cotizației de 0,8% din veniturile proprii ale unităților proprii ale unităților administrativ-teritoriale membre dar nu mai puțin de 6.500 de euro”.
Astfel s-a votat în Consiliul Local Bod ,,aprobarea modificării cotizației de membru al Asociației Metropolitane pentru Dezvolare Durabilă a Transportului Public Brașov”.
Pentru a serealiza acest lucru au fost invocate normative interne, repectiv:
,,# Art. 90 alin. 1 și art. 91 alin 4 din Ordonanța de Urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.
# Hotărârea Consiliului Director al Asociației Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public nr. 9/15.04.2019
# Hotărârea Consiliului Local al Comunei Bod nr. 41/2019 privind aprobarea bugetului inițial de venituri și cheltuieli pe anul 2019 ” s-a acordat Avizul Favorabil.
Referatul citat de noi este semnat de șeful Biroului Economic, Elena Maria Fodor. Decizia de majorare a cotizației este semnată de președintele Asociației, protejatul primarului Brașovului, George Scripcar, fostul europarlamentar PD Dragoș David Florin.
Cum era de așteptat s-a hotărât:
,,Art.1) se aprobă majorarea cotizației anuale de membru ( sublinierea este a lor, n.n.) a Consiliului Local Bod cu Asociația pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov cu 0,8% din venituri proprii, dar nu mai puțin de 6.500 de euro.
Art, 2 )Prezeta hotărâre va fi dusă la îndeplinire de către primarul comunei Bod prin aparatul de specialitate”.
Actul normativ este semnat de primarul comunei Bod, Sergiu Arsene și vizat de legalitate de secretarul general Daniela- Laura Axenie.
La Hălchiu au fost consultați oameni
Pe pagina oficială Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov susține că a fost înființată la inițiativa autorităților publice locale din Zona Metropolitană Brașov, ,,ca o recunoaștere a importanței pe care mobilitatea persoanelor și bunurilor o are în demersul de dezvoltare durabilă a zonei.
Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov urmează să își asume rolul de Autoritate Metropolitană de Transport în vederea înființării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciului de transport public pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale membre, precum și pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional destinate înființării, modernizării și/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilități publice aferente sectorului transportului public.
În calitate de asociație de dezvoltare intercomunitară pentru serviciile de transport, Asociația Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov asigură actualizarea constantă și urmărește implementarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru Polul de Creștere Brașov.
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este un document strategic, nivelul de detaliere fiind adaptat în consecință. Astfel, în faza de implementare a PMUD vor fi necesare studii de fezabilitate privind investițiile propuse, conform legislației în vigoare, inclusiv în ceea ce privește amplasamentul exact și soluția tehnică optimă, respectiv analiza impactului asupra mediului pentru proiectele relevante.
Planul De Mobilitate Urbană Durabilă vizează teritoriul Polului de Creștere Brașov, format din municipiile Brașov, Săcele și Codlea, orașele Ghimbav, Predeal, Râșnov și Zărnești, comunele Bod, Budila, Cristian, Crizbav, Feldioara, Hălchiu, Hărman, Prejmer, Sânpetru, Tărlungeni și Vulcan și se referă la perioada 2016 –2030”.
Ei bine, dacă la Ghimbav, Cristian și Bod condițiile AMD consilierii locali în frunte cu primarii au trecut fără consultare publică, tot sătămâna trecută în câteva sute de cetățeni din comuna Hălchiu au fost invitați să discute pe această temă.
Prezent la întâlnire eternul băgător de seamă al politicii brașovene, liberalul Aurelian Danu (ex prefect PDL) nu a reușit să-i aburească pe locuitorii de acolo, motiv pntru care, el puțin până nu se clarifică legal lucrurile, în CL Hălchiu nu va exista pe ordinea de zi o asemenea propunere de jaf mascat al banului public, numit elegant ,,cotizație”.
Iulian Rinder