PE – desbatere: romii si piata fortei de munca!

PE – desbatere: romii si piata fortei de munca!

0 327

Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale a PE a dezbatut un studiu privitor la raportul „situatia sociala a romilor si accesul acestora pe piata fortei de munca a UE”. Studiul a fost realizat de Institutul de Cercetare Sociala din Milano.
Europarlamentarul PSE Gabriela Cretu, raportor al socialistilor europeni din Comisia pentru drepturile femeii si egalitatea de gen (FEMM) in acest dosar, a solicitat expertilor sa clarifice utilizarea conceptului de minoritate transnationala cu referire la romi, inclusiv consecintele asupra responsabilitatii statelor membre fata de proprii cetateni.
„Este foarte importanta de asemenea disponibilitatea datelor segregate pe genuri, necesare elaborarii unor politici eficiente impotriva dublei discriminari a femeii rome. Am cerut totodata extinderea cercetarii prin includerea unor exemple a politicilor de succes aplicate in statele membre ale UE, in vederea unui schimb de bune practici in domeniu”, a afirmat Cretu.
„Accesul romilor pe piata ocuparii fortei de munca este o problema europeana de actualitate, in Romania majoritatea acestora prestand activitati asa-zis traditionale, de cele mai multe ori slab remunerate si fara forme legale”, a declarat si Rovana Plumb, membra EMPL. „Deficitul in educatie cauzat de absenteismul scolar determina in mod direct blocarea accesului acestora la o calificare profesionala intr-un domeniu diferit decat cel traditional. Studiile intreprinse au scos la iveala faptul ca in Romania, un sfert din populatia roma nu a fost niciodata la scoala, in timp ce doar jumatate au maxim patru clase”, a continuat ea.
Plumb a mai afirmat ca „este benefica organizarea la nivel european, in parteneriat cu organizatiile rome si ong-urile din domeniu, a unor campanii de informare care sa scoata in evidenta faptul ca meseriile traditionale ale romilor sunt din ce in ce mai putin solicitate in economia moderna, iar in scurt timp, majoritatea romilor se vor afla intr-o situatie dificila, la limita subzistentei. Scopul principal al acestor campanii consta in determinarea populatiei de origine roma de a percepe scoala drept primul pas spre includerea pe piata fortei de munca”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.