PE: incriminarea abuzurilor sexuale pe internet

PE: incriminarea abuzurilor sexuale pe internet

0 232

Furnizorii de „chat rooms” si forumuri online pentru pedofili ar trebui incriminati, sustine un raport adoptat, de Parlamentul European. Deputatii europeni cer Uniunii Europene sa aloce fonduri din bugetul general pentru programe de preventie si indeamna statele membre „sa incrimineze toate tipurile de abuzuri sexuale asupra copiilor”, potrivit unui comunicat al legislativului european.
Pentru protejarea copiilor care sunt acostati in scopuri sexuale, deputatii europeni propun incriminarea mediilor online unde pedofilii isi desfasoara activitatile, precum si raportarea oricaror tentative de abuz de catre persoanele al caror job presupune un contact frecvent cu minori.
Conform raportului PE, statele membre ar trebui sa asigure ca celor care lucreaza cu copii li se verifica cazierul judiciar, inclusiv prin stabilirea unor reguli sau orientari clare pentru angajatori cu privire la obligatiile ce le revin in aceasta privinta.
In plus, cetateni UE care comit o astfel de infractiuni in afara UE, trebuie supusi unei legislatii extrateritoriala uniforma. In acest sens, deputatii europeni invita statele membre sa isi revizuiasca dispozitiile procedurale cu privire la jurisdictie si chestiunea extrateritorialitatii pentru a se asigura ca faptasii nu se sustrag urmaririi penale.
De asemenea, publicitatea care incurajeaza abuzul sexual impotriva copiilor ar trebui interzisa, iar turismul sexual cu copii ar trebui
considerat o infractiune in toate statele membre.

UE ar trebui sa finanteze programe de preventie
Raportul PE recomanda crearea unor sisteme nationale de gestionare a persoanelor care au savarsit infractiuni de natura sexuala, care sa includa evaluarea riscurilor, programe de interventie pentru a preveni sau a reduce la minimum riscul de recidiva, precum si terapii pentru persoanele care au savarsit infractiuni de natura sexuala.
Astfel de programe si terapia pe baza voluntara ar putea fi finantate din bugetul general al Uniunii Europene pentru a se garanta ca bunastarea copiilor este o preocupare centrala in intreaga Uniune Europeana.
De mentionat ca Romania a semnat Conventia Consiliului Europei cu privire la protectia copiilor impotriva exploatarii si abuzului sexual, la 25 octombrie 2007. De asemenea, la 10 octombrie 2002, a ratificat protocolul optional al Conventia ONU pentru drepturile copilului cu privire la prostitutia si pornografia infantila.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.