PE – reguli dure pentru etichetarea alimentelor

PE – reguli dure pentru etichetarea alimentelor

0 178

Parlamentul European a decis, in sedinta plenara de miercuri, ca etichetele produselor alimentare sa contina informatii nutritionale si recomandari privind consumul zilnic. „La propunerea Comisiei Europene, europarlamentarii au decis ca trebuie indicata pe partea frontala a ambalajului cantitatea de lipide, acizi grasi saturati, zaharuri si sare. In plus, trebuie mentionata pe ambalaj si cantitatea de proteine, glucide, fibre si acizi grasi trans naturali si artificiali”, spune europarlamentarul roman Petru Luhan, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.
„Cetatenii europeni trebuie sa aiba posibilitatea de a alege produsele alimentare in cunostinta de cauza”, a adaugat Petru Luhan, care este membru in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European si a fost prezent la dezbaterile sesiunii plenare de la Strasbourg.
Europarlamentarii au sustinut propunerea Comisiei, potrivit careia cantitatea de lipide, acizi grasi saturati, zaharuri, sare si energie trebuie indicata pe partea frontala a ambalajului. Informatiile trebuie insotite de recomandari privind consumul zilnic si exprimate per 100 de grame sau 100 de mililitri. Ei doresc ca si cantitatea de proteine, glucide, fibre si acizi grasi trans naturali si artificiali sa fie precizata pe ambalaj.
In schimb, propunerea de introducere a sistemului tip semafor pentru mentionarea continutului de sare, zahar, grasimi in produsele alimentare procesate a fost respinsa. Introducerea sistemului de tip semafor ar fi dus la mentionarea continutului de sare, zaharuri sau grasimi „scazut, mediu sau ridicat, in combinatie cu culorile verde, galben (chihlimbar) si rosu.

Etichetarea obligatorie a tarii de origine, extinsa
Europarlamentarii au mai cerut extinderea etichetarii obligatorii a tarii de origine si asupra tuturor tipurilor de carne, produselor lactate, fructelor si legumelor.
Etichetarea obligatorie a tarii de origine exista deja pentru anumite produse, precum carnea de vita, miere, fructe si legume proaspete si ulei de masline. Deputatii sustin extinderea etichetarii obligatorii si asupra tuturor tipurilor de carne, produselor lactate, fructelor si legumelor si produselor cu un ingredient. Tara de origine trebuie mentionata si pentru carnea si pestele utilizate din produsele procesate. Aceasta prevedere poate fi subiectul unei evaluari de impact. In cazul carnii, tara de origine se defineste ca fiind tara in care animalul s-a nascut, a fost crescut in cea mai mare parte a vietii si apoi sacrificat. Carnea, respectiv produse din carne obtinute de la animale care nu au fost asomate inainte de sacrificare, ci au fost sacrificate ritualic trebuie etichetate ca atare.
Deputatii doresc insa ca alimentele care nu au fost preambalate, precum carnea de la macelarie, sa fie exceptate de la regulile privind etichetarea. Micro-intreprinderile care produc alimente produse artizanal ar putea fi, de asemenea, excluse. Majoritatea deputatilor au sprijinit exceptarea bauturilor alcoolice de la etichetarea nutritionala, dar solicita in schimb o etichetare mai riguroasa pentru bauturilor alcoolice mixte sau pentru asa-numitele „alcopops”.

Cand intra in vigoare noile prevederi?
Rezolutia legislativa a Parlamentului European fost adoptata cu 559 de voturi pentru, 54 impotriva si 32 de abtineri. Totusi, se estimeaza ca nu va exista un acord rapid cu Consiliul, fiind probabil sa se ajunga la a doua lectura.
Odata ce legislatia va fi adoptata, intreprinderile cu profil alimentar vor avea trei ani la dispozitie pentru a se adapta la noile reguli. Operatorii mai mici, care dispun de un numar mai mic de 100 angajati si de o cifra de afaceri sub 5 milioane de euro, vor avea la dispozitie 5 ani pentru a se adapta la noile prevederi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.