PE umbla la buzunarul bancherilor

PE umbla la buzunarul bancherilor

0 285

Parlamentul European a aprobat miercuri cele mai dure reguli din lume privind plata bonusurilor bancherilor, noile prevederi fiind parte a unor eforturi extinse de limitare a riscurilor din sectorul bancar, potrivit Reuters. Conform noilor reglementari, care ar putea intra in vigoare la inceputul anului viitor, doar 30% din bonusuri vor putea fi platite in avans, iar restul pe parcursul a pana la cinci ani.
„Cuantumul bonusului ce poate fi platit in numerar si in avans va fi limitat la 30% din valoarea totala a acestuia si la 20%, daca valoarea remuneratiei variabile este deosebit de ridicata. O parte substantiala, intre 40% si 60% din bonus este amanata pentru o perioada de cel putin 3-5 ani si este adaptata in mod corect la natura activitatilor comerciale, la riscurile aferente acestora si la activitatile angajatului in cauza. In plus, cel putin 50% din totalul sumei trebuie sa fie platita sub forma de capital contingent sau actiuni”, se arata in comunicatul PE.
Directiva prevede masuri speciale aplicabile bancilor care au beneficiat de masuri de salvare din partea statului, bonusurile sunt limitate in mod strict la un procentaj din veniturile nete atunci cand aceasta nu este coerenta cu mentinerea unei baze solide de capital si cu renuntarea rapida la sprijinul din partea statului. In plus, directorii institutiei in cauza nu trebuie sa primeasca o remuneratie variabila decat in cazurile in care aceasta este justificata.
Totodata, noile reguli vor obliga bancile sa detina un nivel mai ridicat al capitalului pentru a acoperi riscurile implicate de detinerea unor produse financiare structurate.
Comisarul european pentru Piata Interna si Servicii a declarat ca noile reguli transmit un mesaj puternic bancilor.
„Nu ne mai putem intoarce la modul de a face afaceri precum inainte de criza. Bancile trebuie sa-si schimbe radical practicile si mentalitatile care au dus in multe cazuri la asumarea de riscuri excesive si au contribuit la criza financiara”, a declarat Michel Barnier.

Legea a fost votata cu 625 voturi „pentru”, 28 „impotriva” si 37 de abtineri.
Noua lege urmeaza a fi aprobata martea viitoare si de ministrii de Finante ai celor 27 de state membre.
Reprezentantii bancherilor au anuntat insa ca aceasta masura va afecta competitivitatea sectorului bancar din Europa in beneficiul centrelor financiare din New York si Hong Kong.
„Credem ca masurile merg prea departe, deoarece la nivel international exista deja unele principii”, sub forma unor recomandari facute de Comitetul de Stabilitate Financiara. Nu credem ca este de competenta autoritatilor publice sa impuna cifre, procente. Daca recomandarile nu sunt urmate la nivel international, vor avea de castigat centrele financiare din New York, Singapore si Hong Kong, a declarat Guido Ravoet, secretarul general al Federatiei Bancare Europene.
Masurile adoptate la nivelul UE vin dupa o serie de initiative luate la nivel national care vizeaza remunerarea in sectorul financiar.
In Marea Britanie se aplica deja o taxa de 50% pentru bonusurile de peste 25.000 de lire sterline oferite angajatilor din banci. Totodata, managerii bancilor si companiilor de asigurari din Olanda ar putea fi obligati, in curand, sa inapoieze bonusurile „nerezonabile” in urma unor modificari legislative propuse de guvern.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.