Pe urmele tunurilor imobiliare! Un grup organizat de infractori excrocheaza Academia Țării...

Pe urmele tunurilor imobiliare!
Un grup organizat de infractori excrocheaza Academia Țării ca pe CAP-ul din Ctzofârloaia!!

0 567

Academicianul timișorean Ion Păun Otiman, fostul rector al Universității de Științe Agricole a Banatului, a intrat în vizorul procurorilor DNA, fiind cercetat pentru abuz în serviciu în legătură cu vânzarea frauduloasă a unui imobil monument istoric din patrimoniul Academiei Române. Este vorba despre Casa Coandă, pe care Ion Păun Otiman a vândut-o, în 16 octombrie 2009, când deținea calitatea de secretar general al Academiei Române, către partenera de viață a unui discret milionar din București, asociat în câteva firme cu o cunoștință mai veche de-a academicianului devenit agent imobiliar, latifundiarul constănțean Sorin Vișinescu.
Prețul tranzacției a fost de 350.000 de euro, iar cumpărătoarea, Marina Vivien Slivinschi, a virat banii integral în contul Academiei Române încă din 17 ianuarie 2008, adică aproape cu doi ani înainte de parafarea tranzacției, grabă care a trădat încă de pe atunci culisele unei adevărate lovituri imobiliare. De altfel, acest aspect a și fost recunoscut în cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare, unde s-a specificat faptul că „taxele de autentificare şi de intabulare a prezentului contract au fost stabilite şi percepute la valoarea expertizată a imobilului ce face obicetul prezentului act, respectiv suma de 424.705 euro”. Aşadar, un prejudiciu pentru Academia Română de cel puţin 74.705 euro.

Revenind la cumpărătorul din umbră a Casei Coandă, speculantul imobiliar Sorin Vișinescu, trebuie să spunem că, în 2005, acesta a fost reclamat la autoritățile centrale tocmai de către Ion Păun Otiman, pe atunci senator și rector al USAB, că trage sfori la nivel înalt pentru a pune mâna pe mai multe terenuri cu potențial imobiliar din Timișoara și împrejurimi, printre care și 353 de hectare de teren pe care USAB își desfășura activitatea didactică de experimentare a culturilor, evaluate la peste 200 milioane de euro.

Casa Coanda

„În ianuarie 2004, am fost sunati de către un prieten că Guvernul pregătește o hotărâre prin care să dea acest teren pe care este amenajată Stațiunea de cercetări agricole unor oameni din Dumbrăvița. Fără a avea date certe, spun că presiunile le făcea un anume domn Vișinescu din Constanţa, în spatele căruia se bănuiește că s-ar afla Sergiu Sechelariu, pe atunci secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Locuinței. De altfel, Sechelariu a și fost văzut inspectând cu mașina aceste terenuri pe care le folosim noi, universitatea, exact în acea perioadă. La origine cred că se află un grup extrem de influent.”

În martie 2004, acest Vișinescu a cerut să mă vadă. Ne-am întâlnit în restaurantul Hotelului „București”, unde sunt cazați parlamentarii. Aici el mi-a spus că au făcut toate demersurile pentru a obține respectivele terenuri, dar eu sunt singurul care îi încurc pentru că mă opun și am și sesizat toate acestea instituțiilor statului. Când l-am refuzat din nou, mi-a explicat că au și alte formule prin care pot rezolva problema, dar poate că totuși ne vom înțelege până la urmă. Atunci mi-a scris pe o foaie cifra 100.000 de euro. Nu l-am mai văzut de atunci, dar am făcut public faptul că poate însemna o tentativă de a mă mitui pentru ca el să obțina terenul”, a dezvăluit academicianul Ion Păun Otiman la vremea respectivă. În mod cât se poate de ciudat, la doar trei ani de la acest denunț public, Ion Păun Otiman decide să vândă un imobil extrem de valoros aparținând Academiei Române tocmai unui acolit al controversatului Sorin Vișinescu…Curtea de Conturi stabilește un prejudiciu de 75.000 de euro!

În urma unui control efectuat de Curtea de Conturi a României, în 13 iunie 2012, auditorii au stabilit că academicianul Ion Păun Otiman, pe barba proprie, fără nici o ezitare şi cu o grabă cel puţin suspectă, s-a grăbit să cesioneze şi apoi să vândă un imobil monument istoric care a aparţinut familiei savantului Henri Coandă şi care a fost donat Academiei Române cu destinația clară de înființare a unui muzeu. În actul de control întocmit de auditorii Curţii de Conturi a României se menționează faptul că vânzarea imobilului nu a fost justificată de către conducerea Academiei, ceea ce lăsa câmp liber ideii de tranzacție imobiliară cu caracter penal.

„Precizăm că atât în timpul controlului, urmare discuţiilor echipei de auditori cu conducerea Academiei şi prin notele de relaţii solicitate, cât şi ulterior la conciliere şi la nota de obiecţiuni, nu s-au prezentat documente din care să rezulte: necesitatea, oportunitatea şi legalitatea cesionării/vânzării imobilului Casa Coandă, precum şi schimbarea destinaţiei imobilului donat de familia Coandă Academiei Române cu dorinţa expresă de a se organiza un muzeu în care să fie ilustrată viaţa şi activitatea tatălui şi fratelui donatoarei.
La adresele de solicitare de documente s-a răspuns că NU este în competenţa Curţii de Conturi, conform legii, auditul pe care îl efectuează la Academia Română asupra patrimoniului privat al Academiei Române, ci doar conducerea Academiei Române are competenţe şi hotărăşte ce să facă cu acesta; necesitatea, oportunitatea şi legalitatea încheierii contractului de mandat şi împuternicirea prin «procură specială» a domnului Jipa George; împuternicirea/mandatarea secretarului general academician Ion Păun Otiman de către Prezidiul Academiei Române pentru cesionarea imobilului Casa Coandă; justificarea opţiunii dreptului de cesionare/vânzare a imobilului Casa Coandă exclusiv către această persoană, Slivinschi Marina Vivien, în condiţiile în care dreptul de preempţiune asupra imobilului îl avea, potrivit Legii nr. 422/2001, doar statul român. Prin urmare, prejudiciul produs Academiei Române este de 74.705 euro, reprezentând diferenţa dintre suma plătită de cesionar (preţul cesiunii) de 350.000 de euro şi valoarea minimă expertizată a imobilului, stabilită la 424.705 euro”, au stabilit controlorii Curții de Conturi.

La sfârşitul lunii septembrie 2012, Departamentul juridic al Curţii de Conturi a avizat favorabil sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru cercetarea conducerii Academiei Române în cazul vânzării dubioase a Casei Coandă, imobil monument istoric.
Tranzacție anulată pentru salvarea din „mâinile” procurorilor a Acad. Ion Păun Otiman, cercetat penal pentru înstrăinarea frauduloasă a Casei Coandă.  Facem pariu ca DNA il face scapat? Deja..a încercat să se salveze de la o eventuală inculpare, trimitere în judecată și condamnare, printr-o prima „shmekerie: ” Sfătuit de avocați, a făcut toate demersurile necesare pentru readucerea imobilului monumentul istoric în patrimoniul Academiei Române.

În acest fel, se aștepta să scape doar cu o amendă penală pentru faptele de care era acuzat. Dar să nu anticipăm. La doar o lună de la deschiderea dosarului penal, hăt in octombrie 2013Ioan Păun Otiman a… convins-o pe Marina Slivinschi să renunţe la imobil.
Contractul de vânzare-cumpărare a fost reziliat la acelaşi notar public, din Bucureşti, unde fusese încheiat şi actul de cesiune a drepturilor asupra clădirii de patrimoniu, în 2008. Formalităţile au fost făcute în mare grabă, tot în octombrie fiind operate modificările în Cartea Funciară. Potrivit încheierii nr. 66778/21.10.2013 a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti, s-a intabulat dreptul de proprietate (repunere în situaţia anterioară) al Academiei Române asupra imobilului în suprafaţă de 232,89 metri pătraţi.Din nou, foarte ciudat în această tranzacție, cumpărătoarea Marina Slivinschi a acceptat rezilirea contractului și restituirea imobilului, deși a susţinut că ea a fost cea păgubită în afacerea cu Academia Română.

Academia a virat banii care erau de dat, dar Marina Slivinschi s-a ales din toată tărăşenia asta cu o pagubă de peste 60.000 de euro, din diferenţa de curs valutar. Academia a considerat normal să-i vireze suma în lei, deşi negocierile au fost exprimate în euro, iar Curtea de Conturi a estimat tot în euro. Marina Slivinschi vrea să uite că Academia există”, a declarat, la vremea respectivă, un reprezentant al acesteia, care a susţinut că academicienii lui Otiman i-au tras pe sfoară pe cumpărătorii de bună-credință.Di aceasta cauza…s-au revansat cu un tun imobiliar de multe milioane pentru niste terenuri numai bune de constructii de vile …(vreo 10 ha cu valoare uriasa), de pe malul Lacului Sutghiol !

De partea cealaltă, Ion Păun Otiman s-a declarat revoltat că Academia Română poate fi controlată de Curtea de Conturi a României. „Am reziliat contractul de vânzare-cumpărare a Casei Coandă. Nu are importanţă de ce, rezultatul contează. Am vrut să reîntregim patrimoniul Academiei Române. Auditorii Curţii de Conturi sunt părtinitori şi răuvoitori când spun că nu am avut mandatul prezidiului Academiei! Eu am avut mandat! Balivernele pe care le scriu cei de la Curtea de Conturi sunt ale unor miliţieni care ştiu să facă audit ca în anii ’80! Ei trebuie să se supună regulilor. Având în vedere că acea casă a fost proprietatea privată a Academiei Române, de aceea nu am răspuns, pentru că ei nu au dreptul decât să verifice, să facă audit asupra banului public şi nu asupra proprietăţii private. Asupra proprietăţii private controlul mi-l fac autorităţile interne ale Academiei. (!!!) Ei se comportă de această manieră discreţionară, ei sunt precum controlul muncitoresc al anilor ’70-’80!Această „revoltă „…de infractor nu a convins procurorii că vânzarea Casei Coandă nu a fost, de fapt, o tentativă de tun imobiliar în spatele căreia au stat reprezentanți ai mafiei imobiliare. DNA ar trebui sa-l trimita la închisoare pe acad.Ion Păun Otiman! O va face? Ne indoim…Pentru ca DNA se ocupa de „maruntisuri”!

La 18 octombrie 2016, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi-a declinat competenţa de soluționare a dosarului„Casa Coandă“ în favoarea DNA, considerând că există date privind comiterea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată. Iniţial, au decis neînceperea urmăririi penale (NUP) în privința suspectului principal, considerat artizanul întregii afaceri ilegale, fostul secretar general al Academiei Române, Ioan Păun Otiman. NUP-ul anchetatorilior a fost însă contestat în instanţă de Curtea de Conturi, iar judecătorii au dispus restituirea dosarului la Parchet pentru continuarea anchetei. Înainte de a preda dosarul la DNA, prin decizia instanţei de judecată, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au dispus o expertiză tehnică judiciară privind evaluarea imobilului din Bulevardul Lascăr Catargiu, donată Academiei Române, în 1969, de către Maria Popovici, sora marelui savant Henri Coandă.

Cealaltă jumătate a fost preluată de stat de la o altă soră a celor doi, Jeanne Serge IoanaHerbert, stabilită în Franţa, care a fost despăgubită de stat, în urma unei decizii din 1964. Experţii au stabilit, în septembrie 2016, că întregul imobil, cu suprafaţa utilă de 1.231 de metri pătraţi, avea în 2009 (anul înstrăinării) o valoare de piaţă de 1.130.000 de euro, echivalentul a 4.846.000 de lei.
Pe baza acestui raport, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi-a declinat competenţa în favoarea DNA. În această perioadă, procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, din cadrul DNA, desfăşoară ultimele acte procedurale din dosar, înainte să formuleze acuzaţii oficiale.
Până atunci, cei cercetaţi în acest dosar pentru abuz în serviciu şi, respectiv, complicitate la abuz în serviciu – Ion Păun Otiman, omul de afaceri George Jipa, partenerul de afaceri al speculatorului imobiliar Sorin Vișinescu, dar şi soţia acestuia, Marina Vivien Slivinschi, au calitatea de suspecţi. În cazul în care va fi găsit vinovat, Ion Păun Otiman, la cei 74 de ani ai săi, riscă până la 7 ani de închisoare.(sursa :Banatul )

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.