Pediatria geme de copii consumatori de etnobotanice
Nu este zi fara ca medicii de la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului de Pediatrie sa nu lupte pentru viata unui copil care din teribilism, curiozitate sau, mai grav, dependenta ajunge sa consume produse etnobotanice. Efectele sunt devastatoare pentru organism; multi dintre ei ajung la spital in stare de inconstienta. Mai grav este ca isi procura substantele chiar din apropierea scolilor in care invata. Medicii ii acuza si pe parinti.
Curiozitatea dar mai ales influenta grupului din care fac parte ii imping pe copii sa intre in magazinele de aromoterapie de unde cumpara pliculetele nocive. Efectele nu sunt intotdeauna cele de euforie; multi dintre ei ajung in stare de inconstienta iar munca medicilor este ingreunata pentru ca nici nu stiu ce substante au consumat. Este si cazul unei eleve de 14 ani, de la Liceul de Arte care a incercat sa se sinucida inghitind un pumn de sedative. Copila le-a spus medicilor ca a facut acest gest dupa ce consumase etnobotanice care i-au provocat o stare de panica si deprimare. Desi consilierii Antidrog au efectuat o serie de actiuni de prevenire a consumului de astfel de substante, tentatia este tot mai mare in randul adolescentilor brasoveni.
Medicii ajung sa se confrunte cu pacienti cu varste fragede, chiar si de 7 ani. Dupa ce sunt pusi pe picioare, riscul de-a reveni la spital in aceeasi situatie sau chiar mai grava este foarte ridicat. Tratamentul implica si costuri pentru unitatea medicala, bani ce ar putea fi folositi pentru copiii in suferinta. Cadrele medicale sunt de parere ca parintii ar trebui sa suporte consecintele si sa platesca costurile spitalizarii si tratamentului.
De altfel, nici nu este de mirare ca numarul consumatorilor a crescut in asemenea grad: in mai multe locatii din Brasov, magazinele care vand vise nocive in pliculete sunt amplasate strategic chiar in vecinatatea scolilor.
Vifor Rotar