Pelesul ar putea fi retrocedat la inceputul lui 2007

Pelesul ar putea fi retrocedat la inceputul lui 2007

0 309

Demersurile privind retrocedarea Castelului Peles catre Casa Regala au fost finalizate, astfel ca la inceputul anului viitor ar putea avea loc retrocedarea, a declarat ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu.


Ministrul a afirmat ca a avut, in urma cu cateva zile, o intalnire cu reprezentantii Casei Regale, fiind finalizate toate procedurile si aspectele juridice. Totodata, Iorgulescu a spus ca Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va incepe demersurile de rascumparare a Pelesului, Foisorului si Pelisorului, in cazul acestuia din urma intentionandu-se mentinerea in circuitul public muzeal. Potrivit lui Iorgulescu, suma pe care statul roman o va plati pentru aceste rascumparari va fi de 30 milioane de euro. Aceeasi suma era mentionata, de altfel, intr-un proiect de lege destinat retrocedarii acestor domenii catre Casa Regala, lege care a fost insa declarata neconstitutionala in noiembrie 2005.


Printr-o notificare din august 2001, regele Mihai a cerut Primariei orasului Sinaia restituirea in natura a tuturor imobilelor care au compus domeniul Sinaia la momentul preluarii acestuia prin Decretul Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romania nr mai 1948. De asemenea, printr-o alta notificare din aceeasi luna, fostul suveran a solicitat RAAPPS restituirea in natura a imobilelor componente ale domeniului Sinaia aflate in administrarea regiei. Imobilele ce compun fostul domeniu Sinaia sunt Castelul Peles si Castelul Pelisor (actualmente alcatuind Muzeul National Peles, aflat in proprietatea publica a statului roman si in administrarea MCC), Casa Cavalerilor, Castelul Foisor, Economatul, fostele grajduri, uzina electrica, ferma de vulpi argintii si celelalte dependinte, aflate in proprietatea statului si in administrarea RAAPPS, precum si terenul aferent, aflat in proprietatea statului roman si in administrarea RAAPPS.

Pana in prezent, statul a retrocedat doua obiective importante fostilor proprietari: Muzeul Brukenthal si Castelul Bran. In ambele cazuri, MCC a ramas administratorul proprietatilor pe o perioada de trei ani.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.