Penitenciarul Codlea, in plina revolta

Penitenciarul Codlea, in plina revolta

0 393

Dupa ce duminica a fost o zi relativ linistita la Penitenciarul Codlea, luni detinutii au recurs in numar mare la proteste. In cursul diminetii de luni, 492 de detinuti au refuzat sa ia micul dejun, insa in jurul pranzului numarul celor care au facut greva foamei a crescut la 541.


„In tot acest timp s-au depus eforturi in vederea desfasurarii activitatilor cuprinse in programul zilnic, incepand cu prezentarea detinutilor la instantele de judecata, pana la cele specifice institutiei penitenciare. Conducerea unitatii a discutat cu responsabilii camerelor de detinere, explicandu-le din nou traiectul pe care il are un proiect de lege, pana la adoptare si respectiv promulgare, precum si faptul ca s-a luat act de nemultumirile lor si au fost rugati sa inceteze”, a precizat purtatorul de cuvant al penitenciarului, Dan Rusu.


Pentru a-i calma pe protestatari, conducerea penitenciarului i-a invitat la penitenciar pe presedintele Curtii de Apel Brasov, Octavian Draghici, si pe presedintele Baroului de Avocati Brasov, avocat Teodor Moldovan, pentru a purta discutii cu detinutii. Detinutii au sustinut insa ca isi continua protestele, periodic, manifestandu-se zgomotos prin scandarea unor lozinci si prin lovirea unor obiecte in grilajele geamurilor.


Printre nemultumirile lor se numara faprul ca proiectul initiat de deputatul Nati Meir nu ii cuprinde si pe arestatii preventiv, pe cei recidivisti sau pe cei cu pedepse mai mari de cinci ani. De asemenea, ei considera ca pedepsele primite sunt mult prea mari pentru unele fapte comise, cerand reanalizarea dosarelor.


?


Ministrul Justitiei Monica Macovei a apreciat ca o gratiere colectiva a detinutilor este inoportuna in acest moment si ca solutia pentru oprirea scandaluui din penitenciare este ca acesta „sa se aplaneze de la sine”. In urma unei discutii avute, prin videoconferinta, cu toti sefii de penitenciare din tara si cu conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Macovei a ajuns la concluzia ca prima cauza a crizei din penitenciare este proiectul de gratiere pe care l-a initiat Nati Meir, alte cauze mentionate tinand de conditiile de detentie. Intrebata de jurnalisti daca Ministerul Justitiei a avizat acest proiect legislativ, Macovei a negat. Ea a mai spus ca a intrat in vigoare Legea executarii pedepselor, iar in maximum doua saptamani va fi elaborat si regulamentul de aplicare. Aceasta lege prevede conditii mai bune, un regim de detentie deschis si semideschis.


?

La randul sau, presedintele Camerei deputatilor, Bogdan Olteanu a precizat ca nu a avut nici o discutie cu Nati Meir dupa declansarea revoltelor din penitenciare si ca in momentul in care va primi materialul solicitat de la Administratia Penitenciarelor va convoca Biroul Permanent al Camerei si va decide daca este necesara o discutie cu Nati Meir. „In momentul in care faci promisiuni nepotrivite, instigi la revolta, practic afectezi ordinea de drept. Acesta este lucrul cel mai grav si cea mai mare minciuna spusa detinutilor. Sigur ca Meir si-a asumat raspunderea extrem de serioasa si va trebuie sa traga consecintele”, a declarat Olteanu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.