Pensionarilor din Justitie si Parlament li se vor recalcula pensiile ?!
Maximum in 30 de zile vor fi recalculate si pensiile de serviciu ale procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale, ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, ale personalului diplomatic si consular si ale functionarilor publici parlamentari.
Intr-un interval de trei ani vor fi verificate conditiile de incadrare in grad de invaliditate a pensionarilor aflati in evidenta.
Prevederile sunt incluse in proiectul privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, obtinut de Mediafax, pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea.
Documentul prevede ca, la data intrarii in vigoare, toate aceste pensii vor fi calculate conform Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii.
„Persoanele ale caror drepturi la pensie sunt stabilite ulterior datei intrarii in vigoare a acestei legi vor fi supuse automat procesului de recalculare, astfel cum este reglementat de prezenta lege”, se arata in document.
In cazul pensiilor militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, respectiv 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca, 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca si 12 luni pentru fiecare an lucrat in alte conditii de munca reglementate in domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.
Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 1 aprilie 2001 si vechimea in serviciu recunoscuta pentru stabilirea pensiilor.
Constituie stagiu de cotizare si perioada suplimentara la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu acordata in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate in grupa I, a II-a, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii in cazul beneficiariilor acestor pensii.
Beneficiarii pensiilor militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 ori care au lucrat in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale si cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca.
Pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale devin pensii pentru limita de varsta in intelesul Legii 19/2000, acelasi sistem urmand sa fie aplicat si pentru pensiile anticipate de serviciu, de invaliditate si de urmas.
Incepand cu drepturile lunii iunie 2010, pensiile stabilite potrivit legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate in plata, se recalculeaza prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, utilizand algoritmul de calcul prevazut de Legea 19/2000, in baza unei metodologii de recalculare care va fi stabilita prin hotarare de guvern in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a legii pentru care Executivul isi va angaja raspunderea.
Cuantumul pensiilor recalculate va fi stabilit in baza punctajului mediu anual determinat conform Legii 19/2000 si se plateste de la data de intai a lunii urmatoare expirarii perioadei de recalculare.
Procesul de recalculare va fi aplicat in mod corespunzator si pensiilor militare de stat si ale politistilor, in acest caz punctajul mediu anual realizat fiind determinat prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale persoanelor la 20 de ani reprezentand stagiul complet de cotizare.
La cuantumul acestor pensii, stabilite ca urmare a procesului de recalculare, se vor aplica insa si prevederile Legii privind cadrele militare. Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si pentru care nu pot fi dovedite venituri de natura salariala, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
Proiectul de lege mai prevede ca in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare, prin ordin al ministrului Muncii se aproba procedura de incadrare in grade de invaliditate, in vederea inscrierii la pensie de invaliditate, urmand ca intr-un interval de 3 ani Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, prin Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de munca, va initia actiuni de verificare a incadrarii in grad de invaliditate a pensionarilor de invaliditate aflati in evidenta la acea data.
„Cu privire la recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi, nu se pune problema incalcarii principiului neretroactivitatii legii, deoarece legea nu actioneaza pentru trecut, ci doar pentru viitor, urmand ca pensiile recalculate sa se plateasca in noul cuantum de la data intrarii in vigoare a legii. De asemenea, nu este incalcat nici dreptul la un bun dobandit, dat fiind ca acest drept vizeaza pensia ca forma de venit de inlocuire si nu cuantumul acesteia”, arata Guvernul in document.