Pentru 200 de milioane de euro, Compania Apa Brasov a devenit operator regional
Vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov, Attila Kovacs, a anuntat ieri semnarea actului constitutiv al societatii comerciale, rezultate din transformarea in SA a regiei Compania Apa Brasov. Kovacs a precizat ca demersul a fost facut in urma unui ultimatum formulat de Ministerul Mediului, care a avertizat ca in cazul in care nu se vor face demersurile necesare ca regia sa devina operator regional pana pe 24 iulie, atunci judetul va pierde un program european cu o valoare totala de aproximativ 185 milioane de euro pentru reabilitarea retelelor de apa din judet.
„Viitoarea societate comerciala, pentru care vom depune azi actele la Registrul Comertului, va avea 17 actionari, respectiv judetul Brasov si localitatile Brasov, Codlea, Sacele, Rupea, Ghimbav, Apata, Feldioara, Halchiu, Holbav, Hoghiz, Moieciu, Prejmer, Sanpetru, Ungra si Bod”, a precizat vicepresedintele CJ. El a explicat ca pachetul de actiuni va fi impartit, asa cum se convenise anterior, in proportie de 42% pentru CJ Brasov, 42% pentru municipiul Brasov, iar restul intre celelalte localitati. In urma negocierilor s-a stabilit ca la momentul infiintarii societatii sa se mentina capitalul social existent al regiei, pentru a se depasi blocajul legat de refuzul municipalitatii brasovene de a contribui cu sume suplimentare la acest fond, pe motiv ca oricum intra in societate cu retele existente si terenurile aferente.
Kovacs a explicat ca aceasta este a doua faza in constituirea operatorului regional, solicitat ca si conditie pentru alocarea fondurilor europene, dupa constituirea unei asociatii de dezvoltare inter regionala, din care fac parte cele 17 parti: „Dupa ce se va infiinta societatea, asociatia va delega drepturile de administrare a retelelor catre Compania Apa Brasov SA, moment in care aceasta va deveni de fapt operator regional. Imediat ce va exista persoana juridica capabila sa deruleze proiectul Ministerul Mediului va da drumul programului, banii urmand sa fie virati inca din acest an, in transe, pana in 2013”. El a explicat ca finantarea proiectului va fi asigurata in proportie de 77,7% printr-un grant european, adica vor fi fonduri nerambursabile de peste 143 de milioane de euro, 11,9% din surse guvernamentale, 1,8% contributie locala, iar restul va fi acoperit dintr-un imprumut bancar pe care il va contracta Compania Apa Brasov SA.