Pepenele galben – remediu in afectiunile glandelor
Originar din Asia tropicala, pepenele galben este unul dintre cele mai apreciate fructe de la noi, datorita, fara indoiala, aromei inconfundabile. Este utilizat atat intern, ca atare, sau in diferite preparate culinare, cat si extern, sub forma de masti cosmetice hidratante sau de cataplasme, in cazul unor arsuri usoare ori in cel al unor inflamatii.
Desi contine multa apa (88 %), ca si "fratele" sau verde, pepenele galben ofera organismului si un aport considerabil de vitaminele A, B si C, potasiu, calciu si fibre. Compozitia sa ii confera calitati diuretice, laxative, racoritoare si de regenerare a tesuturilor. Din acest motiv, pepenele galben este indicat in oligurii (scaderea cantitatii de urina), constipatie, hemoroizi, guta, reumatism sau litiaza. Semintele de pepene galben, transformate in praf, sunt indicate in problemele digestive. Tot din seminte se poate obtine un "lapte" vegetal, folosit in diferite creme cosmetice sau consumat in loc de suc. Nectarul de pepene galben este un foarte bun adjuvant in tratamentele cu plante medicinale. In anemie sau convalescenta, se recomanda cate trei cani de nectar pe zi, baute cu o ora inainte de masa.
Continutul bogat in vitamine, mai ales cele din complexul B, precum si cel in minerale, care au fost completate de unele noi principii active, benefice sanatatii, au atras atentia biochimistilor asupra acestui fruct. Astfel, in urma cercetatorilor o parte din substantele nou descoperite s-a dovedit ca au efect de echilibru asupra sanatatii unor glande cu secretie interna.
Pepenele este foarte recomandat in diete, gratie continutului ridicat de apa si asta cum probabil stii deja, apa consumata impreuna cu alimente te satura mai repede, pur si simplu creste volumul stomacului si atingi mai usor satietatea fara a intra in calcul un consum mare de calorii.
Dar, pepenele reuseste sa faca toate acestea, pur si simplu servesti un bol cu felii de pepene si nu numai ca te racoresti, dar te si energizezi. Pepenele este bogat in nutrienti. Apa din el te hidrateaza, reducand senzatia de foame, caci deshidratarea poate accentua oboseala si senzatia de foame.
Desi are o aroma usor dulceaga, pepenele galben are in organism un aport de zahar mai mult decat rezonabil. Nici contributia sa calorica (48 kcal/100 g) nu ar trebui sa descurajeze consumul. Mai mult, persoanele cu un apetit foarte puternic pot manca un kilogram de pepene la inceputul zilei si unul la pranz, scapand astfel de senzatia persistenta de foame si consumand, pe parcursul zilei, o cantitate considerabil mai mica de alte alimente.
La persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 si 34 de ani se recomanda sa se consume in medie 600 g de pepene galben pe zi, pentru o sanatate interioara perfecta. La persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 49 de ani se recomanda 750 g de pulpa de pepene galben, iar la cele intre 50 si 65 de ani se recomanda, in medie, 400 g de pulpa de pepene galben.