Perele de toamna – un deliciu curativ

Perele de toamna – un deliciu curativ

0 213
Aromate si zemoase, perele reprezinta un desert delicios, dar si un remediu natural de toamna. Fiind foarte raspandite in acest sezon, ar fi pacat sa nu profitam de beneficiile pe care ni le ofera.
Cunoscute ca fiind unele dintre primele fructe cultivate, perele si-au facut treptat aparitia in numeroase tari ale globului. Dincolo de coaja sa aurie, acest fruct contine un intreg depozit de vitamine si saruri minerale benefice organismului si sistemului imunitar.
Consumul de pere ofera atat placerea savurarii unor fructe delicioase si parfumate, cat si posibilitatea asimilarii componentelor sanatoase ale acestora.
Para este considerata sora marului, ambele fiind numite poame. Aceste fructe au aproximativ aceeasi perioada de dezvoltare si contin aceleasi vitamine si minerale, insa in proportii diferite. Parul este pomul fructifer cultivat inca din antichitate in Europa de vest, in nordul Africii si estul Asiei.
Perele stimuleaza digestia, crescand pofta de mancare, vitaminizand si mineralizand organismul. In starile febrile, aceste fructe ajuta la scaderea temperaturii.
Perele contin anumiti compusi chimici care ajuta la scaderea riscului aparitiei diabetului zaharat de tip II. Frunzele perelor sunt recomandate in tratarea afectiunilor urinare si renale.
Deoarece sunt foarte bogate in fibre, acestea reduc nivelul colesterolului "rau" si implicit riscul de boli cardiovasculare, elimina toxinele din colon si previn aparitia cancerului de colon. De regula, alimentele bogate in fibre sunt recomandate persoanelor diabetice, deoarece mentin in limite normale nivelul glicemiei. De asemenea, fibrele sunt de folos si persoanelor care sufera de constipatie.  Rezultatele unui studiu efectuat pe un esantion de 51.823 de femei aflate la postmenopauza arata ca riscul de cancer mamar este vizibil diminuat cu pana la 34% la cele care au consumat fructe bogate in fibre. Fructele cele mai bogate in fibre sunt: perele, merele, smochinele si prunele.
Datorita continutului lor, perele au fost indicate de catre medici in tratarea diferitelor afectiuni. Principalele proprietati ale perelor sunt cele diuretice, laxative, remineralizante, nutritive si astringente. Astfel, perele pot fi intrebuintate in tratarea afectiunilor renale, a bolilor cardiovasculare, pecum si in prevenirea gripei, a virozelor respiratorii si a deficientelor imunitare.
Un rol deosebit de important il au asupra plamanilor, ajutand la hidratarea si curatarea acestora in cazul unor complicatii.  Pe langa efectele lor terapeutice, perele pot fi folosite si in cosmetica. Astfel, mastile din pere au rol astringent, revitalizant si totodata hranitor, ajutand la curatarea, improspatarea si hidratarea fetei. In cazul tenului matur trebuie avuta in vedere folosirea unor soiuri dulci de pere, bine coapte si spalate.  

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.