Performantele Guvernului Boc, Alte sute de milioane de euro pierderi

Performantele Guvernului Boc,
Alte sute de milioane de euro pierderi

0 166

Vestile rele sunt intrerupte de nuntile si botezurile celor care au “facut” bani fara scoala sau de scandalurile politice a celor care nu mai reprezinta de mult decat propriul interes. Pierderile de sute de milioane de euro lunar sunt deja ceva comun in bilantul Guvernului Boc. Daca nu atragem fonduri europene pentru ca nu se pot fura putem in schimb sa inregistram o alta imensa piedere – valorificarea certificatelor de emisii poluante.
Comitetul ONU de Conformare al Protocolului de la Kyoto a confirmat duminica suspendarea de la tranzactionarea certificatelor de emisii, informeaza Ministerul Mediului si Padurilor.
Potrivit sursei citate, Comitetul a comunicat, in sedinta publica, decizia finala referitoare la neconformitatile identificate la nivelul Inventarului National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES 2010), transmis in anul 2010 de Romania.
Decizia finala a Comitetului de Conformare confirma concluziile preliminare adoptate in data de 8 iulie 2011. Potrivit acestora, Romania trebuie sa asigure derularea si dezvoltarea masurilor menite sa asigure indeplinirea adecvata a tuturor activitatilor si functiunilor specifice inventarului national si sistemului national pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de sera (GES).
Totodata, decizia finala confirma suspendarea eligibilitatii Romaniei de a participa la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, pana la rezolvarea neconformitatilor identificate. Suspendarea eligibilitatii a intrat in vigoare la comunicarea deciziei.
In aceeasi decizie, Comitetul apreciaza angajamentul Romaniei de consolidare a sistemului national/imbunatatire a INEGES, angajament evidentiat de informatiile pe care Romania le-a prezentat in cele doua intampinari scrise adresate Comitetului de Conformare, precum si de imbunatatirile recente ale inventarului national, cuprinse in varianta revizuita a INEGES, care a fost trimisa Secretariatului UNFCCC in luna august 2011.

Romania a luat act de decizia finala a Comitetului de Conformare si a anuntat ca va continua demersurile de asigurare a functionarii conforme a sistemului national si a inventarului national de emisii de GES.
Potrivit Ministerului Mediului, in acest moment Romania implementeaza deja masurile menite sa asigure indeplinirea cerintelor Comitetului, privind imbunatatirea constanta a sistemului national si conformitatea inventarului national al emisiilor de GES cu liniile directoare ale UNFCCC.
Anuntul cu privire la posibilitatea suspendarii Romaniei de la tranzactionarea certificatelor de emisii a fost facut vineri.
Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului /ANPM/, Iosif Nagy, a anuntat ca Romania ar putea fie suspendata de la tranzactionarea certificatelor, insa, datorita masurilor luate in acest an la nivelul autoritatilor, poate redeveni eligibila pe aceasta piata in maximum doua luni.

Demisie – demitere si nimic altceva?< /b >
Vineri, primul ministru Emil Boc a declarat ca ii va cere demisia cel putin sefului ANPM, Iosif Nagy, daca Romania va fi suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera de catre
Comitetul ONU pentru respectarea Protocolului de la Kyoto.
Intrebat cum comenteaza declaratia premierului Emil Boc care a avertizat ca va cere demisia sefului ANPM daca tranzactiile cu certificate verzi vor fi suspendate, Iosif Nagy a evitat sa dea un raspuns, precizand totodata ca intre anii 2008 si 2010, nu s-a vandut nici macar un singur astfel de document.
Acesta a spus ca nu stie numarul exact de certificate pe care Romania le are pregatite pentru tranzactionare pe pietele externe.

Ne furam singuri caciula!
Dupa ce la reuniunea de la Bonn din 6-8 iulie a.c. a Comitetului ONU a fost propusa suspendarea Romaniei de la tranzactionarea acestor certificate care mai sunt cunoscute si sub denumirea de ”certificate verzi’, o noua reuniune a forului respectiv se desfasoara in aceste zile in orasul german, analiza situatiei Romaniei fiind pe agenda de lucru, iar o decizie fiind asteptata pentru inceputul saptamanii viitoare.
Certificatul Verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie. Cota anuala obligatorie pentru 2011 este de 8,3% din energia electrica furnizata de fiecare furnizor consumatorilor finali.
Nivelul tintelor nationale privind ponderea de energie electrica in consumul final de energie electrica in perspectiva anilor 2010, 2015 si 2020 este de 33%, 35%, respectiv 38%.
Pretul Certificatelor Vezi variaza intr-un interval stabilit prin Hotarare de Guvern. Pretul minim este impus pentru protectia producatorilor, iar pretul maxim, pentru protectia consumatorilor.
Pentru perioada 2008-2014 valoarea de tranzactionare a certificatelor verzi se incadreaza intre o valoare minima de tranzactionare de 27 euro/certificat si o valoare maxima de tranzactionare de 55 euro/certificat. Valoarea in lei va fi calculata la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei pentru luna decembrie a anului precedent.
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, isi exprima speranta, in urma cu o luna si jumatate, ca Romania sa nu fie suspendata de pe piata tranzactiilor certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Potrivit sefului MMP, Romania are 300 de milioane de unitati pe care le poate vinde, dar pe piata “este o oferta destul de puternica din partea altor tara”, cum ar fi Rusia sau Ucraina. Desi comitetul respectiv a constatat ca statul roman nu a respectat in intregime indicatorii din raportarile anuale privind poluarea, ministrul Mediului si Padurilor nu crede ca Romania ar putea pierde aceasta afacere in valoare de cateva sute de milioane de euro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.