Pericol pentru Romania: se cere activarea clauzei de salvgardare pe Justitie
Satui de scandalurile politice din Romania, care parca nu au nicio o izbanda de incetare, oficialii europeni incep, deocamdata, sa-i sperie pe cei de la Bucuresti. Tot efortul facut pentru integrare pare sa se naruiasca din ambitia politicienilor romani. Chiar daca, in cele din urma, Legea ANI a fost adoptata, mai mult sau mai putin pe placul UE, ceea ce se petrece in justitia romaneasca, mai ales de cand la sefia ei a venit Tudor Chiuariu, ii determina pe unii europeni sa ceara aplicarea pedepsei cuvenite.
Markus Ferber, parlamentar german, membru al Partidului Popular European, solicita comisarului Franco Frattini analizarea posibilitatii de activare a clauzei de salvgardare pe Justitie pentru Romania. Intr-o scrisoare trimisa oficialului european, parlamentarul german si-a exprimat ingrijorarea fata de incalcarea independentei procurorilor in Romania. El a declarat ca independenta Departamentului National Anticoruptie a fost diminuata de ministrul Justitiei si ca, daca este necesar, Comisia Europeana ar trebui sa recurga la activarea clauzei de salvgardare. „Independenta Directiei Nationale Anticoruptie a fost diminuata de ministrul Justitiei” se arata in mesaj, cu referire la recenta decizie a lui Tudor Chiuariu de a cere demiterea unui sef din DNA.
Modificarea Legii Agentiei Nationale de Integritate nu a lipsit dintre motivele invocate de Ferber. Deputatul german a criticat si comportamentul UDMR, care a votat pentru suspendarea presedintelui Romaniei, si a spus ca va recomanda chiar excluderea gruparii din Partidul Popular European.
?
Markus Ferber a fost unul dintre europarlamentarii care au criticat cel mai dur integrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. El a renuntat la pozitia sa radicala cu putin timp inaintea momentului aderarii.
?
Raspunzand acestui demers, premierul Calin Popescu-Tariceanu considera ca solicitarea parlamentarului german nu reprezinta internationalizarea conflictului de la Bucuresti.
Premierul a amintit ca a convenit impreuna cu Comisia Europeana, la sfarsitul anului 2006, sa se puna in functiune mecanismul de cooperare care sa permita evaluarea progreselor pe care Romania trebuie sa le faca in continuare, inclusiv in ceea ce priveste Justitia, pentru a nu exista riscul clauzei de salvgardare in acest domeniu. Cel mai important criteriu in acest sens a fost Legea ANI, a precizat Tariceanu, reiterand faptul ca adoptarea actului normativ de catre Parlament reprezinta „o mare reusita la care a contribuit foarte mult actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu”.
?
?Maria Calugaru