Permis si viza de munca pentru muncitorii romani din Spania

Permis si viza de munca pentru muncitorii romani din Spania

0 315

In cadrul unei intalniri pe care premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrii Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si cel al Muncii, Gheorghe Barbu, au avut-o cu ministrul spaniol de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, si cu ministrul Muncii din Spania, Jesus Caldera Sanchez Capitan, s-a discutat despre politica pe care Spania o va aplica romanilor care doresc sa plece la munca in peninsula dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana.


Solutia pe care o au in vedere autoritatile de la Madrid prevede ca, in primii doi ani dupa aderare, accesul muncitorilor romani sa se faca pe baza de permis de munca si de viza de munca. Iar la finalul primului an se va face o evaluare, in urma careia este posibila ridicarea acestor restrictii.


„Am decis deja forma unui moratoriu care urmeaza sa fie votat, referitor la deschiderea pietei spaniole a muncii pentru romanii care isi cauta de lucru la noi in tara. Astfel, am decis sa avem o serie de restrictii privind regimul de munca al romanilor in Spania timp de doi ani, insa cu posibilitatea ca acestea sa fie revizuite dupa primul an. Este, deci, o forma flexibila a moratoriului”, a declarat ministrul spaniol al muncii, Jesus Caldera Sanchez Capitan.


Concret, oficialul spaniol a explicat ca restrictiile nu vor viza decat o selectie a domeniilor de activitate in care pot lucra romanii, in functie de necesitatile pietei spaniole. „Ni se pare o forma extrem de buna a moratoriului si subliniez ca este una nediscriminatorie. De acelasi tratament din partea Spaniei s-au bucurat si statele care au aderat la UE in 2004, insa in cazul lor nu a existat acea posibilitate de revizuire a restrictiilor dupa un an, ci numarul de doi ani a fost fix”, a declarat, la randul sau, ministrul roman al Muncii, Gheorghe Barbu.


Restrictiile impuse de spanioli in anumite domenii de activitate nu ascund, potrivit ministrului spaniol de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, o teama a Spaniei de eventuala extindere a retelelor de criminalitate organizata sau de infractori de rand si nici nu sunt o masura menita sa combata un eventual aflux major de muncitori romani in Regat. „Nu ne temem nici de posibilitatea ca mai multi infractori sa ajunga in Spania si nici de eventuala crestere majora a numarului de romani ce vin la noi in cautarea unui loc de munca. Pur si simplu, am decis sa vedem ce se intampla timp de un an, iar daca totul e in regula, romanii vor putea concura liber cu spaniolii pentru a ocupa orice loc de munca disponibil”, a spus Rubalcaba.


De altfel, colegul sau de cabinet, Jesus Caldera Sanchez Capitan, a spus ca nici nu se asteapta la o crestere semnificativa a numarului de romani din Spania dupa aderare, refuzand insa sa ofere eventuale cifre de migratie prognozate.


Referindu-se la conduita romanilor aflati deja in Spania, ministrul roman de Interne i-a catalogat drept „buni cetateni, care muncesc cot la cot cu spaniolii”. „Infractorii insa trebuie sa stie ca am pus la cale, impreuna cu omologii nostri spanioli, un plan de masuri menite sa combata crima organizata si sa distruga retelele de romani din Spania”, a declarat ministrul roman de Interne, Vasile Blaga.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.