Persoanele care se ratacesc, merg in cerc!

Persoanele care se ratacesc, merg in cerc!

0 237

Persoanele care se ratacesc, in timp ce se afla pe un teren necunoscut, merg cu adevarat in cerc, pentru ca nu mai au puncte de reper, potrivit unui studiu al cercetatorilor germani, publicat recent in revista Current Biology.
Oamenii de stiinta de la Max Planck Institute for Biological Cybernetics din Turbingen, Germania, au prezentat primele dovezi ale faptului ca persoanele care se ratacesc ajung sa mearga, in cele din urma, in cerc, atunci cand se afla pe un teren necunoscut.
Cercetatorii au examinat traiectoriile persoanelor care s-au plimbat timp de mai multe ore in desertul Sahara, in Tunisia, si in padurea Bienwald din Germania.
Cercetatorii Jan Souman si Marc Ernst, autorii acestui studiu, au folosit un GPS (Global Positioning System) pentru monitorizarea directiilor in care au mers voluntarii.
Rezultatele arata ca voluntarii au putut sa mearga in linie dreapta doar atunci cand Soarele sau Luna erau vizibile. Imediat ce Soarele disparea in spatele norilor, voluntarii incepeau sa mearga in cerc, fara sa realizeze aceasta schimbare de directie.
Jan Souman a crezut ca una dintre posibilele explicatii ale mersului in cerc este ca faptul ca cei mai multi dintre oameni au un picior mai lung sau mai puternic decat celalalt, iar acest detaliu conduce la o deviere constanta a directiei de mers.
Pentru a testa aceasta teorie, cercetatorii le-au cerut voluntarilor sa mearga in linie dreapta, fiind legati la ochi. „Cei mai multi dintre participantii la acest studiu au mers in cerc, uneori in cercuri cu raza extrem de mica”, a declarat Jan Souman.
Aceste cercuri au fost facute rareori intr-o anumita directie, aceeasi persoana miscandu-se uneori spre stanga, alteori spre dreapta.
„Din acest motiv, consideram ca mersul in cerc nu este o consecinta a diferentelor de lungime sau de forta dintre cele doua picioare, ci mai degraba a unei nesigurante tot mai mari in ceea ce priveste linia dreapta. Micile erori de perceptie ii fac pe oameni sa se indeparteze de la linia dreapta”, a explicat acelasi cercetator

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.