Peste 600 de elevi brasoveni nu mai vor la liceu
De vina este situatia precara a familiei dar si managementul prost al unitatilor scolare care n-au stiut sa-i convinga pe elevi sa-si continue studiile. Inspectoratul scolar spera ca pana la a treia repartizare din luna august sa-i faca macar pe jumatate din ei sa devina liceeni.
La Brasov, cele mai mari medii au fost si in acest an la Colegiu National Andrei Saguna, unde ultima medie de admitere a fost 9,13 fata de 8,94 anul trecut. In top au ramas si colegiul National Dr Ion Mesota unde ultima medie de admitere a fost 8,78 cu aproape 20 de sutimi mai mare decat anul trecut, dar si colegiul National de Informatica Grigore Moisil cu 8,84. Varful clasamentului este insa contrabalansat de notele de la coada listei:
ultima medie de la Grupul Scolar Industrial Zarnesti, de exemplu, este 3,71.
3 absolventi de gimnaziu nu sunt liceeni pentru ca nu au completat suficiente optiuni pe fisele de inscriere; ei vor participa la a doua repartizare computerizata care va avea loc in 12 iulie.
Mai grav este ca foarte multi dintre absolventii de a 8-a nu au mai dorit sa-si continue studiile. Peste 600 de elevi, majoritatea din mediul rural nu si-au mai completat fisele de inscriere, desi sustinusera tezele unice si ar fi putut deveni liceeni. Inspectoratul acuza situatia financiara precara a familiilor din care provin elevii dar si managementul prost al unitatilor scolare care nu si-au promovat suficient institutiile de invatamant.
Inspectorii scolari spera sa convinga cel putin 300 de elevi, care momentan au ales sa nu-si continue studiile, sa se inscrie totusi la liceu.
Vifor Rotar