PESTE 70.000 DE OAMENI, INTR-UN AN, AU MURIT DE CANICULA IN EUROPA

PESTE 70.000 DE OAMENI, INTR-UN AN, AU MURIT DE CANICULA IN EUROPA

0 220
 
Peste 20.000 de morÈ›i în FranÈ›a È™i 70.000 în toată Europa în cel mai mare val de căldură din Europa, un eveniment climatic de amploare excepÈ›ională, cu consecinÈ›e puternice asupra ecosistemelor, populaÈ›iei È™i infrastructurii din mai multe țări.
 
Imaginea reprezintă diferenÈ›ele dintre temperaturile maxime medii din luna august 2003, comparativ cu media temperaturilor maxime din intervalul 2000-2008. Această diferență se numeÈ™te anomalie de temperatură. Zonele în care a fost cel mai cald sunt colorate în roÈ™u, cele în care a fost aproape normal de cald se apropie de alb, iar cele în care a fost mai rece decât normal sunt colorate în albastru.
Cum a ucis canicula 70.000 de oameni în Europa
Valurile de căldură din Europa din vara anului 2003
Cele mai afectate au fost FranÈ›a È™i Portugalia, unde canicula a avut o durată extrem de mare (din iunie până în august), urmând unei primăveri secetoase, È™i a declanÈ™at crize politice È™i modificări ale legislaÈ›iei.Primul val de căldură s-a manifestat în iunie, îndeosebi în Portugalia, Italia, Spania È™i sudul FranÈ›ei. Al doilea val, de la mijlocul lunii iulie, a afectat Marea Britanie, nordul FranÈ›ei È™i Germania. Cea mai îndelungată perioadă caniculară a început la jumătatea lunii august È™i a durat până spre mijlocul lunii septembrie, iar valorile extreme de temperatură s-au înregistrat cu precădere în Luxemburg, Belgia È™i FranÈ›a.
 
Canicula a topit ghețarii din Alpi
Chiar È™i în MunÈ›ii Alpi, al căror arc traversează sudul FranÈ›ei, ElveÈ›ia, Austria È™i nordul Italiei, a fost foarte cald. GheÈ›arii s-au topit rapid, ducând la creÈ™terea nivelului apei în râuri È™i lacuri până la nivele extrem de periculoase.Încălzirea anormală a straturilor joase ale troposferei au determinat anomalii ale temperaturii la suprafaÈ›a Mării Mediterane precum È™i ale curenÈ›ilor de suprafață. Astfel, un curent sezonier al Mediteranei Centrale, curentul Ionian Atlantic È™i-a modificat traiectoria È™i intensitatea, influenÈ›ând negativ pescuitul comercial.
 
Modificări ale legislaÈ›iei privind situaÈ›iile de urgență
Conform unui raport al OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, peste 70.000 de decese s-au produs în 16 țări europene în vara acelui an, din cauza temperaturilor caniculare, din care în jur de 20.000 numai în FranÈ›a. Multe dintre persoanele decedate erau în vârstă sau sufereau de boli cronice, locuiau singure, în cămine sau spitale.Tragedia din 2003 a ridicat discuÈ›ii privind problema solidarității umane È™i a impus modificări ale legislaÈ›iei în țările afectate privind situaÈ›iile de urgență.
(Sursa:DC NEWS)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.